Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Lakering i stedet for fyldningDato: 20. april 2010
Kilde: Ritzau og Politiken

Et nyt forskningsprojekt konkluderer, at tandlægen for fremtiden ofte kan nøjes med at lakere tænder med huller på tyggefladen i stedet for at udbore hullerne.

»Holder resultaterne, betyder det ikke kun, at mange mennesker med huller i fremtiden slipper for bor og bedøvelse. De undgår også at få udskriftet fyldninger, som ikke holder. En procedure, der hver gang svækker tanden«, siger projektets leder, lektor Vibeke Qvist fra Odontologisk Institut.

Undersøgelsen, der er udført af en række kommunale tandplejer i samarbejde med Tandlægehøjskolen på Københavns Universitet, omfatter 518 børn og unge mellem 6 og 17 år.

Børnene havde alle tænder med huller. Disse skulle under normale omstændigheder have været boret ud.

Men i stedet behandlede man hullerne med lakeringer. Undersøgelsen viste så efter to år, at 88 procent af behandlingerne var vellykkede og hul-processen gået i stå. Projektet vil dog følge børnene og de unge endnu tre år.

»Ved i stedet at forsegle hullerne standser tandlægen sygdomsprocessen, og det syge tandvæv under lakeringen får mulighed for at hele«, siger Vibeke Qvist.

Hun mener, at undersøgelsen varsler et brud med tidligere behandlingsformer, og at det på sigt kan blive et kvantespring for tandsundheden.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3