Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Tandblegning giver bivirkningerDato: 26. april 2010
Kilde: Politiken


Tandblegning giver bivirkninger til hver anden.Varige isninger og irriteret tandkød er nogle af de gener, som folk, der har fået bleget tænderne hvide, får, viser ny undersøgelse.

Sår på tandkødet og isninger i tænderne, når de bliver udsat for kolde drikke eller kold luft, er ganske almindeligt.

Og faktisk oplever halvdelen af dem, der foretrækker en tand-makeover, at døje med smerter efterfølgende.

Samtidig tyder dyreforsøg på, at den gel, man bruger til at blege tænderne med, kan give kræft i mave og tarme, hvis man sluger det i større mængder.

Sårene kan komme, hvis blegemidlet ligger for længe på tandkødet, fortæller en ekspert fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Isninger kan være smertefulde


"Følsomheden i tænderne er nok det største problem, som patienterne siger, der er, men det er forbigående", siger hun.

Derudover kan konsekvensen ved at få bleget tænder være, at emaljen tager skade, vurderer eksperten.

Tandbleg ikke hvis emalje er skadet!


"Hvis man gør det i tide og utide og oven i købet i forvejen har ætset noget af emaljen væk, fordi man drikker meget sodavand og spiser meget frugt, kan det skade tænderne«.

Så er der nemlig ikke den beskyttelse, som naturen har skabt, forklarer eksperten" og fortsætter "Og så kommer man ind til tandbenet, der er porøst og kan tage imod farvestoffer. Hvis man så bleger tænderne, vil de blive meget gule, for hvis det meste af emaljen er væk, kan tænderne ikke bleges", siger eksperten.

Køb ikke på nettet!


Det kraftigt frarådes, at man selv køber tandblegninsmiddel på nettet og selv bleger. Hvis man vil have bleget sine tænder, skal man gå til sin tandlæge, som skal vurdere, om tænderne overhovedet egner sig til blegning.

"Der skal en tandlæge ind over og se, om misfarvningen skyldes, at emaljen er ætset bort, eller om det skyldes organiske farvestoffer forårsaget af bakterier. Skyldes det ikke bakterier, er der ikke noget at hente ved en tandblegning, og så er det synd at udsætte resten af emaljen for det", siger eksperten.

Hvis tandlægens vurdering er, at tænderne godt kan klare en blegning, ser eksperten ikke noget problem i at gøre det.

"For folk, der bare vil det her, er det jo et bedre alternativ end, at man får slebet sine tænder og får sat tynde plastik eller porcelænsskaller uden på. Så hvis det bliver gjort med omtanke, kan det godt accepteres det",siges det.

Afblegningsgel må ikke synkes!


Ud over at en tandlæge altså bør vurdere, om tændernes emalje er stærk nok, er den bølje, tandlægerne bruger til at putte afblegningsgelen i, også mere sikker.


"Tandlægen bruger en speciel skinne, der er tilpasset patienten. Det er vigtigt, fordi det gør, at den gel, man bruger, så ikke synkes og kommer ned i maven. Dyreforsøg viser, at det kan give nogle uheldige bivirkninger i mavetarm-kanalen og føre til mavecancer."

Ifølge Tandlægeforeningen er der risiko for, at de skinner, man køber på Nettet passer så dårligt til ens tandkødsform, at der løber gel ud af den og ned i maven.

Man skal holde sig langt fra at eksperimentere med det selv og bør heller ikke få det lavet hos en kosmetolog, siges det fra tandlægeside.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3