Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Hver fjerde mellem 11 og 15 år springer tandbørsten overDato: 14. april 2011
Kilde: ritzau

Du skal svinge tandbørsten to gange om dagen.

Sådan lyder en af de generelle anbefalinger til god tandsundhed.

Men kun tre ud af fire 11-15-årige drenge og piger børster tænder to gange om dagen. Det viser de seneste tal fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet.

Vigtigt at børste tænder
»Det ser foruroligende ud med den tendens. Når vi synes, det er så vigtigt at børste tænder, så er det, fordi der er en klar sammenhæng mellem karies (huller, red.) og tandbørstevaner«, siger en lektor på Tandlægeskolen.

25 procent af eleverne i femte, syvende og niende klasse får ikke børstet tænderne nok, og det er et problem, da de vaner, der grundlægges i barndom og ungdom forbliver relativt stabile i voksenlivet.

Lektoren fortsætter, at forældre med dårlige tandbørstevaner ofte smitter af på deres børn.

»De fleste børn, der ikke børste tænder så hyppigt, er de børn, der har forældre, der heller ikke børster tænder så hyppigt«.

Forskeren mener, at den kommunale tandpleje skal løse problemet.

»Jeg synes, den kommunale tandpleje har en opgave. De skal lave nogle tiltag, der når ud til alle børn og alle forældre«, siger hun.

Tidligere har Danmark haft en international førerposition, men de sidste mange år er det gået tilbage med børn og unges tandbørstning.

I 1998 lå de danske børn og unge nummer to i en international sammenligning, i 2002 var de nummer fire, og i 2006 nummer fem blandt 40 lande.

I 2010 er der desværre endnu færre, der børster tænder mindst to gange om dagen, og Danmark ryger længere ned ad rangstien.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3