Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Sol, varme, sodavand og cola er hårdt for tænderneDato: 20. juni 2011
Kilde: dr.dk/sundhed

Med det skønne sommervejr kommer også lysten til kolde og læskende drikke som cola og sodavand, og det går ud over tænderne, som får syreskader.


Syren i sodavanden ætser emaljen, og det gør tænderne mere udsatte og de kan blive følsomme overfor kulde og varme. Når emaljen først er væk, kan den ikke gendannes.

- Når det gælder læskedrikke, bliver light-produkterne ofte valgt med god samvittighed, idet "de da må være gode for sundheden". Sukker har selvfølgelig betydning for at undgå huller i tænderne, men det betyder intet i forhold til syreskader. Her handler det alene om syreindholdet, og det gør ingen forskel, om produktet indeholder sukker eller ej. Light-produkter har en lige så høj surhedsgrad som de sukkerholdige produkter, fortæller tandlægernes formand, Susanne Andersen.

Sodavand med skruelåg er synderen
Tandlægerne ved godt, at de nok ikke får danskerne til at droppe sodavanden hen over sommeren. Man må godt drikke en sodavand en gang i mellem, men ikke dagligt, hvis man vil undgå syreskader på tænderne.

- De fleste læskedrikke fås med skruelåg, og det er simpelthen blevet tændernes værste fjende, for det betyder, at folk går og drikker små slurke gennem lang tid. Tænderne udsættes dermed for adskillige gange syrebad, og spyttet kan slet ikke nå at få bugt med syren fra første slurk, før der kommer en ny omgang syre indenbords. Hvad der skubber yderligere til problemet, er, at skaden ikke kun sker i selve det øjeblik, den syreholdige væske rammer tænderne. Syren sætter sig nemlig i tunge og kind og er således skadelig for tænderne et stykke tid bagefter. Derfor er det godt at skylle munden med vand lige efter, at man har drukket eller spist noget syreholdigt, forklarer en ekspert i syreskader fra Tandlægeskolen i København.

Tre gode råd
Derfor lyder anbefalingen at købe sodavand med gammeldags kapsler, for så er man nødt til at drikke sodavanden på relativt kort tid. Eksperten foreslår ligeledes at man drikker sodavanden med sugerør, så væsken rammer tænderne mindst muligt, og at man skyller munden med vand lige bagefter.

Tandbørsten hjælper ikke
Det hjælper ikke at børste tænderne lige bagefter du har drukket en sodavand, tværtimod - hvis du skurer med børsten på tænder, der lige har været udsat for syre, børster du emaljen af og gør skaden endnu værre.

Jo lavere ph-værdi en drik har, desto mere syrlig er den, og jo stærkere syren er, desto nemmere ætser den emalje og tand.

Læs mere om syreskader på tænder her


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3