Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Tandplejen slukker for boremaskinenDato: 07. oktober 2011

Børn i Frederikshavn Kommune kan i flere tilfælde vælge, om der skal bores, når der er gået huller i mælketænderne.

- Vi ved, at huller i mælketænder kan sættes i stå uden bor. Det kræver, at man i stedet ændrer på det, der har ført til, at der bliver hul, siger Niels Hansen, der er tandlæge i den kommunale tandpleje i Frederikshavn Kommune.

Ved hvert eneste hul vurderer tandlægerne i den kommunale tandpleje, om det er muligt at lægge boret til side. De ønsker at fokusere på at gå i dialog med børn og forældre, og kræfterne bruges på forebyggelse og oplysning.

- Når man borer i tænderne reparerer man hullet, men det ændrer ikke på baggrunden for, at hullet er opstået. Vi viser i stedet børn og forældre, hvordan de selv kan stoppe hullet, siger Niels Hansen.


Den alternative behandlingsform forsøger også at gøre det mere behageligt at komme til tandlæge.

- Efter at vi er begyndt at gøre det på den her måde, så er det sjældent, at vi møder børn, der er kede af at komme til tandlæge, fortæller Niels Hansen.

Han håber, at den alternative behandling kan være med til at forhindre, at børn udvikler tandlægeskræk.

- Når jeg spørger børnene, om de er glade for at gå til tandlæge, så er svaret ofte, at det er de, fordi det ikke gør ondt, forklarer Niels Hansen.

Resultaterne følges

De næste to år vil tandplejen sammen med en forsker fra Århus Tandlægeskole følge resultaterne nøje. På det grundlag håber de at kunne dokumentere værdien af ikke at bore i mælketænderne.

- Gevinsten er, at der holder op med at komme huller, og så håber vi, at børnene har lært at undgå at få huller, når mælketænderne skiftes ud med nye tænder, siger Niels Hansen.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3