Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Store sukkermængder i slik, kiks og sodavand



Dato: 29. november 2012
Kilde: Dansk Tandlægeforening

I mange år har tendensen været, at huller i tænderne var ved at blive en sjældenhed i de yngre generationer. Men nu slår tandlægerne alarm igen.

De store mængder af slik, kager og sodavand, vi danskere sætter til livs, er også begyndt at vise sig i tænderne. Flere og flere unge får huller i tænderne, når de kommer op i 20'erne.

Unge præget af stort sukkerforbrug
»I rigtig, rigtig mange år har vi haft pæne tal, og det har vi stadigvæk i børnetandplejen. Men nu ser vi unge, der er præget af et stort sukkerforbrug, og de får alt for mange huller, når de kommer op i 20'erne«, siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tandlægerne har længe troet, at caries var en sygdom, hvor kurven ville fortsætte med at falde støt i de kommende generationer.

»Men der er noget, der tyder på, at det er den ved at holde op med. Tværtimod er den ved at stige, ikke for alle, men for nogen, og så er vi nødt til at råbe vagt i gevær«, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tidligere undersøgelser har vist, at seks ud af 10 børn og en ud af fire voksne får for meget sukker. Men mange af os ved ikke, hvor meget sukker vi egentlig spiser.

Tandlægeforeningen har netop undersøgt sukkerindholdet i en række populære produkter, og resultatet er overraskende, selv for tandlæger.

»Selv som fagperson kan man godt blive overrasket over, at en chokofantstang indeholder sukker, der svarer til otte sukkerknalder«, siger professor i ernæring og tandlæge Berit Heitmann fra Institut for Sygdomsforebyggelse, Region Hovedstaden.

Tandlægeformanden håber, at regeringen vil overveje andre veje til at regulere danskernes sukkerindtag, nu da planerne om en sukkerafgift er skrinlagt.

»Det kan være en regulering af paknings- og flaskestørrelse, som man har set det på sodavandsområdet i New York. En anden mulighed er at stille større krav til gennemskueligheden af ernæringsoplysningerne på emballagen«, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Men et politisk indgreb kan ikke stå alene, mener Tandlægeforeningen, der onsdag lancerer en kampagne, der skal gøre danskerne opmærksomme på, hvor meget sukker de putter i munden.



Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3