Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Sodavand i kæmpeflasker ødelægger tænderneDato: 14. januar 2013
Kilde: Dansk Tandlægeforening

Forbruget af sodavand og andre læskedrikke er alt for stort hos næsten hver anden af de 18-34-årige, og det går ud over tandsundheden. Jo mere læskedrik man indtager, desto flere huller har man i tænderne.
Det viser den hidtil største undersøgelse af danskernes tandsundhed. Det store forbrug af læskedrikke skyldes bl.a. de store flasker med 1½ og 2 liter sodavand, vurderer analyseinstituttet bag undersøgelsen.

Undersøgelsen omfatter 4.402 voksne danskere, og den anden af i alt tre delrapporter med resultater fra undersøgelsen er netop blevet offentliggjort. Ifølge rapporten indtager 32 % mere end to liter læskedrikke om ugen, altså betydeligt mere end de max. ½ liter om ugen, som Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det er især de unge, der drikker store mængder sodavand og andre læskedrikke. Således indtager 46 % af de 18-34-årige mere end to liter læskedrik pr. uge.

- Vi har i vores dagligdag som tandlæger længe kunnet se, at de unges store forbrug af sodavand er et problem for tandsundheden. Nu har vi også fået det dokumenteret, idet tandundersøgelsen ved KRAM tyder på, at jo større en mængde læskedrik man indtager pr. uge, desto flere huller i tænderne har man, siger Tandlægeforeningens formand.

Ifølge tandundersøgelsen ved KRAM er andelen af storforbrugere af læskedrikke mere end tredoblet, siden DTU’s Fødevareinstitut kortlagde danskernes kostvaner i perioden 1995-2006. Undersøgelsen fra DTU’s Fødevareinstitut viste, at det i 2003-2006 kun var 9 % af de voksne danskere, der indtog mere end 2 liter læskedrik pr. uge. De nye tal viser, at de 9 % er steget til 32 %.

Analyseinstituttet KORA, som har udarbejdet den nye rapport, vurderer, at den større andel personer, der har et overdrevent forbrug af læskedrikke, kan skyldes, at sodavandsflaskerne er blevet større og større. I dag er det ikke ualmindeligt, at dagligvarebutikker har 2-liters flasker på tilbud, således at der sælges både 5 og 10 flasker á 2 liter til spotpris.

Ifølge rapporten er der en enkel forklaring på, at de unges forbrug af læskedrikke er større end de ældres.

- Jo yngre man er, desto mere hverdagsagtigt er det at drikke sodavand. Midaldrende og ældre danskere opfatter i højere grad læskedrikke som tilbehør ved festlige lejligheder, hedder det i rapporten.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3