Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Børnelæger: Forbyd mængderabat på slikDato: 26. februar 2007
Kilde: 24timer

Så kontant melder børnelægerne ud iflg. 24timer. De er voldsomt bekymrede over at danske børn bliver federe og federe

I sidste uge havde Bilka tilbud på 10 poser Haribo-slik for 95 kroner og 10 Mars for 40 kroner.

SuperBrugsen solgte fire guldbarrer eller marcipanbrød for 25 kroner, mens Irma havde tilbud på tre poser Bonbon-slik for 35.

I denne uge vil nye tilbud i butikkerne friste store og små slikmunde. Men det skal være slut, mener en gruppe danske børnelæger. De er så bekymrede for fedmeepidemien blandt danske børn, at de har skrevet til familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) for at få hende til at forbyde mængderabat på slik, sodavand, chips og kager. Det skriver morgenavisen 24timer.

- Det er frustrerende at være på indkøb, for man er jo næsten idiot, hvis man kun køber én pose slik til 10 kroner, når man kan få tre for 15. Vi synes ikke, at der skal være fordele ved at købe mere, og derfor er et forbud en god og enkel idé, siger overlæge Birgitte Wiele, der på vegne af børnelægernes udvalg for ernæring har sendt brevet til ministeren.

Mængderabatterne er med til at skrue forbruget op, og derfor skal ministeren gribe ind. Det er ikke nok at lade forældrene bestemme.

- Et forbud er nemt og mere effektivt end at skrive pjecer, som kun få læser. Her får vi fat på alle, også de forældre, der har svært ved at vælge den sunde kost i butikkerne, siger Birgitte Wiele.I butikkerne er man mindre begejstrede for forslaget.

- Det er først og fremmest forældrenes ansvar at lade være med at give deres børn slik i store mængder, siger forbrugerpolitisk chef Lone Rasmussen i Dansk Erhverv.

Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) er enig med børnelægerne i, at der skal fokus på børn og unges store forbrug af slik og sodavand. Men hun er ikke tilhænger af forbud.
- Det er ikke noget, som man skal lovgive sig ud af. Vi kan nå langt ad frivillighedens vej, og i sidste ende er det jo vores eget ansvar, hvad vi putter i indkøbskurvene, siger Carina Christensen til 24timer.

- Jeg har haft flere møder med industrien og de er parate til at påtage sig et etisk ansvar ved for eksempel at reducere størrelserne på slikpakkerne. På samme møde ville det være fint, hvis butikkerne selv indså, at det ikke var så smart at reklamere med 10 poser slik på tilbud, siger ministeren.Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3