Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Ingen risiko ved light-sodavand



Dato: 06. marts 2007
Kilde: dato

Der er ingen sundhedsrisiko ved at drikke saft og sodavand, som er sødet med de mest almindelige sødestoffer.


Det konkluderer den norske Videnskabskomité for Madtryghed efter at have samlet en række studier om emnet.

Det skriver morgenavisen dato.

Det norske fødevaretilsyn, Mattilsynet, har taget initiativ til rapporten, fordi indtaget af lightprodukter blandt børn og unge er stødt stigende - en tendens der også er i Danmark.

Mens det efterhånden er konstateret, at sukkersødet saft og sodavand er både fedende og skadeligt for tænderne, har det ikke været helt klart, hvor sundt et alternativ, lightprodukterne er.

Nu er budskabet fra Mattilsynet og Sosial og helsedirektoratet, at:

- De fleste kan reducere sukkerindtaget ved at drikke saft, juice og sodavand med sødestoffer i stedet for sukker uden risiko for helbredet.

Dette gælder de meget almindelige sødestoffer cyklamat, sakkarin og aspartam.Herhjemme er ernæringsekspert Inge Tetens ikke overrasket.

- Der har været forskellige undersøgelser om emnet, men det er godt, at en højere instans samler resultaterne og kigger dem nærmere i sømmene, siger Inge Tetens, der er forskningschef på Fødevaredirektoratets Afdeling for Ernæring.

Især for overvægtige anbefaler Inge Tetens at drikke light-læskedrikke frem for de sukkersødede. Hun understreger dog, at vand stadig er det bedste alternativ, også når det gælder at påvirke børns drikkevaner.

- Vand er helt klart sundest. I øvrigt smager lightprodukter jo ikke mindre sødt end dem med sukker, og der er ingen grund til at vænne børn til, at alt skal være sødt, siger forskningschefen.

Den norske rapport konkluderer desuden, at nok giver sødestofferne ikke huller i tænderne, men der er stadig store mængder syre i de kunstigt sødede læskedrikke, hvilket går ud over tandemaljen.

Rapporten er først og fremmest et led i kampen mod børnefedme, og der er ikke gravet dybere i en eventuel risiko for kræft og hjerte- og karsygdomme.



Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3