Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


SukkerbørnDato: 26. februar 2008
Kilde: BT - Arne Ullum

Under denne overskrift havde BT 26. februar en leder af redaktør Arne Ullum. Lederen er en barsk kommentar til rapporten om børn og unges sundhed eller mangel på samme. Især det vanvittige sukkerindtag og mangel på motion skriger til himlen. denkommunaletandpleje.dk har valgt at gengive hele lederen. Vi er så enige.

"Forestil dig et barn på tolv år, som får tre liter sodavand hver uge, spiser slik hver dag, tilbringer mindst tre timer foran computeren og meget sjældent dyrker motion.

Hvis du tror, at det her er en monster-karakter fra en amerikaner-parodi, så tager du fejl. Det er den uhyggelige virkelighed i stort set alle danske skoleklasser. En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen af de 11-15-åriges livsstil og sundhed viser, at de store børns sundhed er truet af henholdsvis dårlige kost- og motionsvaner.

Rapporten viser også, at det kun er hver tiende af de store børn, som lever op til rådet om at spise seks stykker frugt og grønt om dagen. Samtidig drikker halvdelen mellem en og tre liter sodavand eller saftevand om ugen. Også slik ryger ned i stor stil.

Samtidig oplever over halvdelen at de store børn, at de 'ofte' eller 'meget ofte' er udsat for larm og støj i timerne. Og der er formentlig en klar sammenhæng. Både undersøgelser og lærernes erfaring fortæller, at børn, som er fyldt med tomme sukkerkalorier i stedet for sund mad, er så dopede, at de har meget svært ved at opføre sig ordentligt i timerne og endnu sværere ved at få et udbytte af undervisningen.

Der er med andre ord tale om et reelt problem og ikke blot en klagesang fra sundhedsfanatikere. Det underliggende problem er, at sukkerforbruget tidligere blev begrænset af husholdningsbudgettet – simpelthen fordi sukker var ret dyrt. I dag er sukker stort set billigere end alt andet.

Det andet problem, som rapporten peger på, er den manglende motion. Andelen af de store børn, som dyrker motion mindst en time om dagen, er faldet markant de seneste år. Samtidig er brugen af tid foran computer og fjernsyn steget for drengenes vedkommende og faldet lidt blandt pigerne. Over halvdelen af pigerne bruger dog stadig dagligt mindst tre timer foran fjernsynet og/eller computeren. Dette tal er på hele 81 pct. for drengene.

Det er på tide, at der bliver fokuseret på de unges problemer med kost og motion. På nogle skoler er der taget store skridt det seneste år. Ud over de almindelige idrætstimer er der indført motion to gange om ugen for alle elever. Derudover er alt sødt mere eller mindre fjernet fra kioskerne samtidig med, at der er indført billig frugtordning.

Desuden har en gruppe eksperter i en ny rapport foreslået at gøre det obligatorisk, at lærerne skal kombinere sundhed med undervisningen i eksempelvis naturfag, idræt og hjemkundskab. Dette tiltag ville heller ikke være omkostningstungt at indføre.

Men det er selvfølgelig ikke skolerne, der har ansvaret for børnenes sundhed. Skolerne kan kun være med til at hjælpe børnene på vej. Men i sidste ende er det forældrene, der må gøre en aktiv indsats for, at nutidens børnegeneration ikke ender med at få deres liv ødelagt.

Det er derfor op til de enkelte forældre at tage ansvaret på sig og sørge for, at deres børn får en sund kost samtidig med, at de dyrker motion."


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3