Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Tandlæger advarer mod smoothiesDato: 21. maj 2008
Kilde: metroxpress

Frugt er godt og frugt er sundt. Og du skal gerne spise mindst seks stykker om dagen eller bedre 600 gram frugt og grønt, anbefaler sundhedsmyndighe­derne. Og om sommeren er det blevet populært at få de daglige stykker frugt i flydende form efter en omgang i blenderen - de såkaldte smoothies.

Men tandemaljen kan tage skade, hvis man slukker tørsten i de velsmagende drinks sommeren igennem, advarer tandlæger. "Frugtsaften i smoothies er et godt og grundigt syrebad for tænderne.

Hvis man drikker smoothies flere gange i løbet af dagen, er tænderne konstant udsat for syre, da syren først forsvinder igen fra tænderne i løbet af et kvarters tid efter hver slurk. Så bliver tændernes emalje ætset," siger en ekspert fra Tandlægeskolen.

Ringe viden
En undersøgelse fra tandbørsteproducenten Oral B fra Storbritannien viser, at især mange unge ikke aner, at smoothies er skadelige. Hele 30 procent mener således, at frugtdrikken er gavnlig for tænderne.

Og danskerne er formodentlig ligeså dårligt informerede, hvilket også understøttes af, at antallet af syreskader ser ud til at være stærkt stigende.

Undersøgelser fra Århus viser, at 14 procent af de 15 til 17-årige har alvorlige syreskader på tænderne. Det skyldes måske først og fremmest syre fra sodavand, men kan altså også skyldes for mange smoothies.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3