Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Smoothies sødere end sodavandDato: 05. februar 2009
Kilde: Børsen

Børsen FødevareSundhed har kigget nærmere på syv tilfældigt valgte smoothies,

Netop den glorieprydede smoothie fra Innocent i varianten blåbær, grantatæble, banan og acai viser sig faktisk at hav flest kalorier af de syv indkøbte med 68 kalorier pr. 100 gram.

Til sammenligning indeholder en Fanta med appelsin 43 kalorier pr. 100 gram. Alle syv smoothies indeholder mere energi end en sodavand.

Mere næring, men stadig meget sukker
Smoothies er sundere end sodavand, fordi der er flere gavnlige næringsstoffer i den tykke frugtdrik. Desuden er sukkeret naturligt frugtsukker i stedet for tilsat sukker.

Men »sukker er alligevel sukker«, forklarer en ekspert i human ernæring.

»Uanset om det er hvidt sukker eller frugtsukker som i smoothies, så er sukkermolekylerne og dermed konklusionen faktisk den samme: Alt sammen bidrager til kalorieregnskabet og ved at drikke smoothies får man en meget stor mængde opkoncentreret sukker og kommer derved hurtigt til at få for meget i løbet af en dag,« siger han.

Frisk frugt mætter mere
Han understreger dog, at det altid er bedre at drikke smoothies eller juice frem for sodavand, men forklarer, at frisk frugt til enhver tid er et bedre valg.

»Det er flere grunde til, at det er sundere at få frugten på den måde, vor herre har tænkt os den. Dels går der mange vitaminer tabt - især C- og E-vitamin - når frugten blendes og varmebehandles, og dels mætter frisk frugt mere end flydende, hvilket bremser os i at få for mange kalorier indenbords,« forklarer han.

Sandsynligheden taler for, at mellem 40-70 pct. af frugtens c-vitaminer går tabt, når den blendes og varmebehandles.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3