Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Økologiske tandpastaer uden fluorDato: 17. november 2009

Kridt, myrra, æterisk mynteolie og rød solhat. Det er nogle af ingredienserne de økologiske og naturlige tandpastaer, der findes på det danske marked.

Og det lyder jo meget fint, men det er det ikke. Hvis man kun bruger økologisk tandpasta, er der nemlig stor sandsynlighed for, at man får huller.
Problemet er nemlig, at langt størstedelen af de økologiske tandpastaer ikke indeholder fluor. Faktisk er det kun to ud af 23 testede naturtandpastaer, der indeholder fluor.

Risiko for huller
En ekspert siger:
”Der er stor risiko for, at man får ødelagt sine tænder, fordi fluor har en effektiv virkning i forhold til huller. Vi oplever forældre, der kommer og spørger os til råds om økologisk tandpasta, fordi de tror, at det er bedst. Men det er misforstået godhed.”

Tandpasta uden fluor har ikke samme effekt som tandpasta med fluor.

"Tit er der pebermynte i naturtandpasta, så man får en fornemmelse af, at munden bliver ren, men det effektive i tandpasta er fluoren.”

Flour uskadeligt i små mængder
Grunden til, at der ikke er fluor i økologisk tandpasta er, at fluor i store mængder kan være skadeligt. Men så skal man altså spise rigtig meget tandpasta.

En anden ekspertudtalelse:

”Hvis tandpastaerne ikke har fluor i, ville jeg ikke selv bruge dem. Men der er nogle mennesker, der er fanatiske og synes, at alt økologi bare er sagen.
Man må bare indse, at man uden fluor ikke får den beskyttelse af tænderne, som er nødvendig.
Hvis man alligevel er et af de mennesker, der bare vil bruge økologisk tandpasta uden fluor, skal man kun gøre det en gang i døgnet og så bruge tandpasta med fluor i resten af tiden."


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3