Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Gule tænder om morgenen

Spørgsmål Hej tandlæge!

Jeg har det sidste halvandet år gået med et problem med mine tænder, jeg har utrolig gule tænder om morgenen, altså når jeg har haft lukket mund, bliver mine tænder utrolig gule, det kan slet ikke børstes væk, har prøvet forskellig blege tandpastaer men intet hjælper. Det hjælper jo længere jeg kommer igennem dagen, om aftenen er mine tænder ret fine og hvide, men ligeså snart jeg lukker munden i lang tid ( når jeg sover ) bliver de med det samme gule. Har aldrig fået et svar på hvorfor.. Håber du kan hjælpe

Svar Svar:

Hej Peter.

Det er svært for mig at give ordentligt svar, for der er nogle ting i dit spørgsmål, der ikke passer sammen.

Du skriver, at du har har gule tænder om morgenen, når du har haft lukket mund. Meget få mennesker har lukket mund i ret lang tid om natten. Kæbemusklerne slapper af, så om man har åben mund eller ej afhænger af tyngdekraften. Når man sover på ryggen kan det faktisk ikke lade sig gøre at have lukket mund, bortset fra når man synker. Underkæben falder simpelthen ned.

Når man sover producerer man mindre spyt, tænder og mund tørrer, og de bakterier. vi har masser af i munden breder overalt også på tænderne. Derfor børster vi tænder om morgenen for at fjerne bakteriebelægningerne.

Når vi bliver vågne stiger spytmængden, og munden begynder at bevæge sig. Det er også med til at fjerne bakteriebelægninger.

2 ting kunne efter min mening give farveskift:

1. Som sagt tørrer tænderne i overfladen lidt ud om natten, men det skulle alt andet lige gøre dem lidt hvidere om morgenen og efterhånden dagens fugtighed i munden bliver normal, skulle emaljen blive klarere og tanden måske virke lidt gulere.

2. Enkelte mennesker har farvedannende bakterier i munden, så bakteriebelægningerne om morgenen gør tænderne gullige at se på. Men de belægninger kan du børste af.

Så du må forbi din tandlæge med dit spørgsmål, og forklare dit problem.

Med venlig hilsen

Indsendt af:   Peter
Dato:   18. marts 2014
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3