Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Smoothies og nattespisning

Spørgsmål Hej, ind i mellem synes der at være lidt uoverensstemmelse mellem gode kostråd og god tandhygiejne... Min datter spiser dagligt et æble som "10-mad", og får også mere frugt til eftermiddag eller dessert om aftenen. Er der risiko for syreskader? Skader det mindre at indtage frugten i blendet form i smoothies end ved at tygge frugten? Ved tandbørstning morgen (efter morgenmad) og aften, samt tandtråd hver/hveranden aften, gør det da en forskel for tænderne om man udover tre hovedmåltider indtager 2-3 mellemmåltider eller ej? Ofte insisterer min yngste på at få natmad. Han spiser småt og ofte. Vi arbejder på at ændre det, men det er ikke nemt. Vi forsøger at sikre os at han er helt mæt inden vi børster tænderne, men han har altså ofte fået natmad efter tandbørstningen. Vi har bildt os selv ind at det måske ikke er anderledes end de mange timer der er om dagen mellem morgen og aften/nat tandbørstning hvor der også spises i løbet af dagen, samt at det vigtigste måske er de to grundige daglige tandbørstninger. Men det føles alligevel forkert. Er det skadeligt at sove med "beskidte" tænder der dog er børstet kort før natmaden? (det er 10-11 timer barnet sover).

Svar Svar:

Hej Heidi.

Jeg er helt tryg ved din datters frugtregime, og synes, det er helt fint med frugt som mellemmåltid. Mængden af syre i frugt bliver først interessant ved de børn og unge, som får eller allerede har syreskader. Det er typisk børn og unge, som har et hyppigt forbrug af syreholdig læskedrik, typisk cola, eller unge med spiseforstyrrelser, som brækker maden op igen. Hos de patienter vil man være efter alt syreholdig mad og altså også syrlige frugter.

Det at spise og tygge et æble har en mekanisk rensende effekt på tænderne, som blendede smoothies ikke har.

Med jeres tandhygiejne tror jeg, det går fint med mellemmåltiderne.

Der er forskel på at sove med mad på tænderne og være vågen og spise. Når man sover, nedsættes mundens bevægelser, og spytmængden mindskes betydeligt. Det man kalder mundens selvrensende effekt, nedsættes meget, og mængden af bakterier stiger, fordi bakterierne ikke bliver slidt af mund og tænder.

Med venlig hilsen

Indsendt af:   Heidi
Dato:   06. april 2015
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3