Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Hvor lang "holde"-fase

Spørgsmål Min søn har afsluttet tandretning med togskinne, startede i Frederiksberg Kommune og sluttede i Københavns Kommune.
Han bliver 19 i oktober 2015.
Han var til sit sidste tandreguleringstjek 2. december 2014. Han har fortsat en tråd på bagsiden af de nederste tænder og har ellers en "gebis" bøjle til overmunden til natbrug. Han fik at vide at det var op til ham om han orkede at bruge gebisbøjlen fortsat, men det kunne være en god ide at bruge den en nat hver 14. dag, og det har han gjort. (Og han har ikke misforstået budskabet, for jeg var selv med og har hørt det.
Nu var han til sidst første almindelige tandtjek hos familietandlægen i går (for min søn første gang, har gået i kommunal tandplejeordning). Tandlægen har også tandregulering som nebengeschæft, og konstaterer at hans tænder har flyttet sig, han gebis bøjle er nedslidt og kan ikke holde tænderne ordentligt på plads, og indtil han får en ny - (anden type, tandlægen kender slet ikke den type han har, siger min søn, hvilket jeg synes er underligt, da han har fået den i Frederiksberg Kommunes tandpleje). Indtil han får en ny skal han have den gamle på om natten hver nat, og når han får den nye bør han have den på hver anden nat.

Hvorfår sætter den kommunale tandåpleje patienten fri, når man efterfølgende efter så kort tid får at vide at man skal gå med natbøjle næsten hele tiden? Formodentligt til evig tid ..
Har politikken ændret sig? eller vil man ikke skræmme de unge med evig tandretning? eller ville en tandlæge som ikke også lever af tandretning have haft en helt anden lasse faire holdning?Svar Svar:

Hej Lis.

Det er ikke sådan, at når de kommunale tandplejer har haft ansvaret for børnenes tandpleje i 0-18 års alderen, at så har de ansvaret for alle de behandlinger, der udføres resten af patienternes liv.

Et eksempel: Fordi der sat plast på en knækket fortand, da patienten var 11 år, har de kommunale tandplejer ikke ansvar for nye behandlinger eller omlavninger af den knækkede tand, efter patienten er blevet 18 år.

Det samme gælder tandretning. Din søn har ved sidste reguleringseftersyn hos den kommunale tandpleje været færdig med den aktive tandregulering, og er så i gang med "holde tænderne på plads"-fasen. Det vil i de fleste tilfælde være en vurdering, hvor længe holdebøjlerne skal bruges. Det vil bl.a. afhænge af patientens yderligere kæbevækst, samt hvilke tandstillingsfejl, der er rettet.

Københavns Kommunes tandpleje har så taget en vurdering og meddelt dig og din søn, hvor lang de mente bøjlerne skulle bruges, og så sluttet behandlingen der.

Jeres private tandlæge har så en anden vurdering her 8 måneder efter. Jeg kan ikke vide, hvilken af vurderingerne, der er korrekt.

Men faktum er, at de kommunale tandplejer ikke har ansvaret for patienternes behandling for evigt. Når patienterne bliver 18, går ansvaret i langt, langt de fleste tilfælde over til dem selv, og som du selv er lidt inde på, kan man jo ikke pålægge voksne og myndige personer en behandling, som de ikke er interesserede i. Man kan kun vurdere og råde.

Med venlig hilsen


Indsendt af:   Lis Michelsen
Dato:   06. august 2015
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3