Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Kæder på hjørnetænderne for nedføring

Spørgsmål Min datter på 12 år, har fået hevet sine 4 hjørnetænder ud i sidste måned, da hun har sent tandskifte, og fordi hendes blivende hjørnetænder ligger vandret i kæben. Nu har hun været til tandregulering som var meget overfladisk og med dårlig info. Vi fik at vide at vi skal komme igen om nogle måneder til nye røntgebilleder. Derefter besluttes der om der skal kæder på, el om de skal hives ud. Vi fik intet at vide om hvad og hvordan det med kæder vil foregå. El hvis de skal hives ud af kæben. Alt blev sagt henover hovedet på min datter, som selvf. Er ulykkelig over hvad det ender med. Jeg søger nu jeres råd, føler mig ikke tryg ved beh. Hun fik sine første tænder da hun var 18 mdr. Håber i kan guide os lidt.

Svar Svar:

Hej Tk.

Ud fra det du beskriver, lyder det som, at det man har fortalt om er den rigtige behandling og behandlingsgang. Man har desværre ikke fået det formidlet godt og tillidsvækkende til dig og din datter.

Men som sagt, det skitserede behandlingsforløb kan I have tillid til.
Din datters sene tandskifte er ikke i sig selv et problem, men når hjørnetænderne oppe i kæben samtidig har en for vandret frembrudsretning, kan det give problemer.

Man har trukket din datters 4 mælkehjørnetænder ud, så oplever man faktisk ikke så sjældent, at de blivende hjørnetænder drejer sig og går efter den ledige plads og kommer rigtigt frem. Det er det, man vil afvente og se, om det sker. Røntgenbillederne om nogle måneder vil vise, om de blivende hjørnetænder har ændret retning.

Hvis ikke hjørnetænderne har ændret retning, kan man så beslutte at hjælpe dem ned ved hjælp af kæder. Det lyder nok voldsommere end det er.

Man bedøver området som ved tandudtrækning, og så laver man et lille hul ind til hørnetanden gennem huden inde i munden og kæbeknoglen. Så limer man en lille knap på tanden. Den knap sætter man en lille elastisk kæde på, som man så binder ned til en togskinne/fast bøjle, man har sat på nabotænderne. Fordi kæden er elastisk trækker den ganske, ganske langsomt over nogle måneder tanden ned til togskinnen. og sidst retter man den helt på plads ved hjælp af togskinnen. Man mærker ikke trækket, og såret efter åbningen til tanden heler op lige så hurtigt som såret efter mælketandsudtrækningen. Det her foregår over en periode på måske et ½ eller et helt år, og de små elastikkæder vænner man sig lynhurtigt til, så man ikke tænker på dem. Efterhånden som hjørnetanden kommer længere frem gør man så kæderne kortere og kortere, så der stadig er lidt træk i dem.

Hvis man vurderer, at man ikke kan dreje en eller flere af hjørnetænderne især i overmunden på plads, kan det komme på tale at trække dem ud, for at de ikke skal skade rødderne på de andre tænder.

Igen under bedøvelse laver man et hul i huden inde i munden og i kæbeknoglen, og lirker tanden ud gennem det hul. Det er som en mælketandsudtrækning. Det tager bare lidt længere tid. (-;

Jeg synes, du skal sige til din datter, at det her sker ikke på 5 minutter, men stille og roligt over en længere periode som al tandretning. Det har mange børn før hende prøvet, og de er endt op med fine tænder. Og ja, der vil være lidt ubehag som også ved mælketandsudtrækningerne, men det klarer hun flot.

Men jeg synes også det er vigtigt, at når din datter røntgenkontrolleres om nogle måneder, at I får tilstrækkelig information som I har tillid til, og hvis en behandling sættes i gang, at I så får forklaret - også din datter - hvordan, hvornår og hvor længe. Både din datter, du og tandretningsfolkene skal have tillid til, at det er den rigtig behandling, eller kan tandretning blive noget rigt skidt.

Jeg håber, at have fåetIndsendt af:   Tk
Dato:   27. september 2015
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3