Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Blivende mælketænder!

Spørgsmål Spørgsmal til tandlægen.

Jeg er snart 17 år, men har kun tabt 10-11 mælketænder, og to af dem er blevet rykket ud. De to tænder ved siden af hver fortand er skæve (alle fire er tænder jeg har tabt), de mangler plads og stikker nu ud foran. Jeg vil meget gerne have det rettet, men jeg får aldrig et ordentlig svar fra min egen tandlæge. De udsætter det, og siger jeg skal vente, til jeg taber nogle flere tænder. Men der er ikke tegn på, at jeg vil tabe nogle foreløbig.
Jeg vil meget gerne have det rettet inden jeg bliver 18 - hvor jeg jo selv skal betale. Skal jeg vente? Søge speciel tandlæge? Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke har tabt flere?
På forhånd tak.


Svar Svar:

Hej Line!

Det er lidt forskelligt, hvornår man taber sine mælketænder, men hyppigt taber man de sidste i 12-15 års alderen, så du er lidt på den sene side, uden at det er vildt usædvanligt

Jeg synes, du skal spørge din tandlæge direkte, om du er skrevet op til at skulle have rettet tænder. Det bør være afgjort inden du fylder 18 år. Evt. få en tid, hvor I kun snakker tandstilling og évt. tandretning.

Det kan nemlig godt være, at selvom du synes dine fortænder er skæve, er det ikke nok til, at du bliver tilbudt tandretning. De kommunale tandlæger må nemlig ikke tilbyde tandretning udenlukkende af kosmetiske grunde.

Hvis du vælger at gå til privat bøjletandlæge, skal I betale behandlingen selv.

Men få en tid evt. sammen med en af dine forældre hos din kommunale tandlæge eller hos din kommunes bøjetandlæge udelukkende vedr. hvorvidt du skal have rettet tænder eller ej, mens du er under den kommunale tandpleje. Det tror jeg godt, de kan svare dig på nu.

Med venlig hilsenIndsendt af:   Line
Dato:   17. februar 2009
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3