Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Betændelse på slået mælkefortand

Spørgsmål Min datter på nu 3 år faldt for ca. 1 år siden og slog den ene fortand løs og lidt op og bagud i ganen. Den satte sig forholdsvis hurtig på plads igen. Da det skete var vi hos småbørnstandlægen som kiggede på det og sagde at tænderne skulle have mest muligt ro de næste 14 dage. Ikke noget med røngtenbillede eller andet.

Tanden blev kort efter gråblå og der har ikke været problemer siden. Her et år efter er der dog kommet en tandbyld, som vi har været ved tandlæge med. Denne gang var beskeden at betændelsen skyldtes at tandroden var død og så længe det ikke gav nogen gener kunne vi blot se tiden an. Dog har jeg fået en ny tid hvor jeg gerne vil have at der bliver taget et røntgenbillede.

Jeg kan forstå at som man udgangspunkt gerne vil beholde tanden som "pladsholder", men jeg er bekymret for konsekvensen for den blivende tand. En ting er at den måske kan have taget skade da slaget skete, men kan betændelsestilstanden skade den blivende tand og er der andre forhold vi bør være opmærksomme på? Og hvilken behandling anbefales typisk i en sådan sag?

På forhånd tak for svar

Svar Svar:

Hej Bettina!

Det er fuldstændig almindeligt i sådanne situationer at lade mælketanden sidde så længe som muligt hen i retning af det naturlige tandskifte.

Der er en minimal chance for at betændelse på rodspidsen af mælketanden kan påvirke emaljedannelsen på den blivende tand, men når man tænker på hvor ofte mælkefortænderne bliver slået og hvor få emaljefejl, vi egentlig ser på de blivende tænder, er det en meget ringe risiko at løbe.

Med venlig hilsen

Indsendt af:   Bettina
Dato:   26. oktober 2011
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3