Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Hvilken behandling skal vælges?

Spørgsmål Hejsa
Min 13 årige søn har aldrig haft et hul i tænderne, og er derfor kun set hos den kommunale tandpleje hver 18.mdr. "Pludselig" opdages et stort hul i en 12 års tand i undermunden. Drengen har ikke klaget og ikke haft ondt. Man lægger straks "noget" i som gerne skal ligge til foråret hvor man så vil forsøge at rodbehandle tanden. Drengen har herefter lidt on/off smerter, men ikke noget der ikke kan håndteres. En dag får han dog voldsom ondt og tiden til behandling fremrykkes. Reguleringsklinikken kigger med på billedet og anbefaler at man forsøger at rodbehandle da visdomstanden ligger sjovt og man ikke kan være sikker på at den vil overtage 12års tandens plads. Tandlægen som skal udfører rodbehandlingen mener den er håbløs at rodbehandle. Har bedt os komme med til behandlingen ( hvilket vi selvfølgelig også havde gjort) med ordene: I skal tage del i beslutningen om hvad der skal ske og vi ved ikke hvad det ender med".. Meldingen om at tandlægen mener at det er håbløst gør mig usikker og utryg da det jo er i strid med reguleringsklinikkens anbefaling. Jeg har haft en fjern, fjern bekendt som er voksen tandlæge til at vurderer billedet. Han vil gerne se drengen og mener man bør forsøge at bevare tanden. Hvis vi vælger at lade vores bekendte forsøge at redde tanden, hvilken betydning har det så for det fremtidige samarbejde med den kommunale tandpleje ? Vil kommunen betale for at en privat tandlæge laver behandlingen, når nu den kommunale reguleringsklinik anbefaler at man forsøger rodbehandling, men tandlægen som skal gøre det siger at det er håbløst ?
Mange spørgsmål - men er godt nok i tvivl om hvad der er bedst at gøre
På forhånd tak

Svar Svar:

Hej Lotte.

Jeg kan godt forstå, at du er meget i tvivl.

Og hvilken behandling, der er den rigtige, kan jeg naturligvis ikke udtale mig om.

Som hovedregel betaler de kommunale tandplejer kun for nødvendig nødbehandling hos privat tandlæge, og det vil det her næppe falde ind under.
Så hvis I sætter behandling af tanden i gang hos din bekendt, bør I have en helt klar aftale med den kommunale tandpleje om, hvem der afholder udgiften.
Det kan desværre blive besværligt senere at fastlægge, hvem der har ansvaret for behandlingen af tanden.

Noget andet er, at jeg er lidt uforstående over, at reguleringsklinikken og den behandlende kommunale tandlæge ikke kan snakke sammen og fremlægge fælles muligheder og anbefalinger for jer, i stedet for som det ser ud nu for mig at trække i hver sin retning.
Det kan godt være, at de ikke kan/vil tage den endelige beslutning om behandlingen, men de bør efter min mening kunne lave et fælles oplæg, så I er bedst muligt rustede.

Jeg håber, det hjælper dig lidt videre.


Indsendt af:   Lotte Jensen
Dato:   06. december 2011
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3