Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Bro på mælkefortænder

Spørgsmål Min datter på 2 år faldt i sommer og slog en stump af den ene fortand og slog den anden fortand lidt ind. Vi var efterfølgende til tandlægen, som ikke mente at der skulle eller kunne gøres noget, da man ikke kan sætte plast på en tand på en 2-årig. Vores datter er usædvanlig velopdragen og en klog lille pige, så vi insisterede på at forsøge, og det lykkedes helt uden problemer at få sat et lille stykke plast på fortanden - endda 2 gange, da den faldt af - og hun elsker tandlægen. Så tandlægen har måtte tage ordene igen og har aldrig oplevet så dygtig et barn.

Plasten er nu faldet af igen, og hun var til tandlægen i dag for at få sat nyt på. Der opdagede tandlægen, at den anden fortandtand, som var blevet slået ind, havde en tandbyld bagved. På et røntgentbillede kunne tandlægen se at der var betændelse bagved tanden og at tandroden var blevet porøs, hvorfor tanden skal fjernes helt og hurtigst muligt. Hun har ikke ondt i tanden på nuværende tidspunkt, og tandlægen vurderede, at der ikke ville være fare for den blivende tand.

Min datter fik tænder meget sent og jeg tabte først mine mælkefortænder da jeg var 7 ½ år, så jeg er selvfølgelig meget ked af at hun skal undvære den ene fortand i ca. 5 år. Jeg har derfor spurgt om man kan lave en bro, men tandlægen har ikke erfaring med at lave bro på lille barn.

Mit spørgsmål til jer er, om vi skal få fjernet tanden hurtigst muligt eller vente og se tiden an. Tandlægen nævnte rodbehandling, men mener ikke at det kan redde tanden. Jeg tænker om man skulle prøve, så den måske bliver et par år mere.

Desuden vil jeg høre om muligheden for at få lavet en bro på en knap 3-årig. De to fortænder falder sædvanligvis ud samtidig, og så kan man fjerne broen, når den anden fortand bliver løs.

På forhånd tak for svar.Svar Svar:

Hej Camilla!

Jeg synes, det er superdejligt, at din datter i så ung en alder er så tålmodig og dygtig. Det vil hun få brug for. Det plasthjørne, der er faldet af, vil falde af adskillige gange, inden tanden fældes i 5-7 års alderen. Børn leger, støder sammen, alder og slår sig selv og deres tænder mange flere gange end vi ved, og kan ikke skåne sådan et hjørne, så det kan holde særligt længe.

Skal tanden trækkes ud eller bevares: Der vil jeg læne mig op af jeres tandlæge.
Hvis han mener det er bedst, den kommer ud, vil jeg give ham ret. Den virker ikke, som om den har nogen værdi længere, og så undgår I risikoen for akutte smerter fra tanden.

Bro til erstatning af mælkefortænder. Jeg har aldrig hørt om nogen dansk børnetandlæge, der har lavet en sådan bro, og jeg tror, du vil få meget svært ved at få nogen til at gøre forsøget. Det er særdeles mange gode grunde til ikke at gøre det. Lad mig bare nævne 2:

1. Tilslibning af nabotænder, aftryktagning og tilpasning vil kræve en helt overmenneskelig tålmodighed af din knapt 3-årige datter.

2. En bro vil låse fortandsegmentet fast i en periode, hvor der foregår meget kæbe- og knoglevækst i ansigtsskelettet for at forberede pladsen til de blivende tænder.

Så jeg kan bestemt ikke anbefale. at man gør forsøget.

Med venlig hilsen


Indsendt af:   Camilla
Dato:   03. januar 2012
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3