Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Kan jeg få mine tænder rettet?

Spørgsmål Hej
Jeg er en pige på 16 år.
Jeg har altid fået at vide at jeg skulle have togskinner på, men der blev aldrig gjort noget ved det. Jeg har pladsmangel i min overmund og efter egne vurderinger, tandlægen har aldrig sagt noget om det, ville jeg mene at jeg også har saksbid. Jeg har læst et sted at hvis man opfylder nogle kriterier fra Sundhedsstyrelse kan man få en gratis tandregulering fra kommunen man bor i. Er det rigtig? Og kan jeg så få mine tænder rettet uden jeg selv skal punge ud?
Venlig hilsen Laura

Svar Svar:

Hej Laura!

Alle børn og unge mellem 0-18 får ved siden af de almindelige tandeftersyn løbende vurderet, om de har behov for tandretning. 1 eller 2 gange i det forløb bliver kun tandstillingen vurderet, og dem med tandreguleringsbehov bliver så checket og undersøgt nærmere og evt. tilbudt behandling.

Jeg tror derfor også helt sikkert at du er ved dine tandlægebesøg er vurderet og man har konstateret at du ikke har behov for tandregulering. Jeg tror derfor ikke, at det er den kommunale tandpleje, der har sagt at du skulle have togskinner.

De kommunale tandplejer har nogle ret klare retningslinier for, hvad de skal tilbyde regulering for, og hvad de ikke må regulere. De må fx. ikke regulere udelukkende af udseendemæssige/kosmetiske årsager. Det betyder fx,. at mange patienter med trangstillinger eller pladsmangel ikke bliver tilbudt regulering, fordi det ikke betyder noget for mundens og tændernes funktion.

Du er 16 år, og skal have endnu et par regelmæssige tandeftersyn under den kommunale tandpleje. Der kan du jo så spørge, hvad man har vurderet dig til, men jeg er næsten 100% sikker på at du er blevet vurderet og fundet ikke at have tandreguleringsbehov, og det betyder, at vil du have foretaget tandregulering bliver det for egen regning uden for den kommunale tandplejes regi.
Men som sagt spørg næste gang, du er til tandeftersyn.

Med venlig hilsen


Indsendt af:   Laura Wolff
Dato:   21. marts 2013
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3