Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Spørgsmål og svar

Spørg selv tandlægen


Spørgsmålsemner

Tænder
Tænderne (265)
Tandkødet (66)
Tandretning (200)
Misfarvning (65)
Tandskader (37)
Tandbørster og tandtråd (16)
Din mund (50)
Din mad og drikke (3)
Sundhed
Tænderne (5)
Tandkødet (1)
Tandretning (2)
Tandskader (1)
Tandbørster og tandtråd (2)
Din mund (34)
Din krop (1)
Din mad og drikke (6)
Ofte stillede spørgsmål
Tandkødsbetændelse
Ømme tandhalse
Hvor mange gange om dagen skal man børste tænder ?
Tidlig rokketand
Vanskeligt frembrud af visdomstand

Bøjle i sidste øjeblik

Spørgsmål Hej.
jeg har en søn, der som ca 13-14 årig blev tilbudt bøjle, en der sidder bag om nakken. Han har fremstående fortænder, og talen er påvirket, samtidig er hans profil ved hage og hals ud i et pga tandstillingen. Dengang ville han under ingen omstændigheder have den fordi han ikke ville drilles med bøjle. Det var dengang vurderet som meget vigtigt at han fik den.Det blev vurderet til at vare ca 6 mdr. Nu her før sommerferien har han ombestemt sig, og vi har spurgt om det kan beviliges igen, han bliver 18 år den 12/9 då.
Er det rigtigt? Jeg har læst mig til i sundhedsloven at en behandling skal kunne afsluttes før det fyldte 19 år.
Hvad gør vi? og hvortil kan vi evt klage over tandlægens nej.
På forhånd tak.

Svar Svar:

Hej Karna!

Jeg ved ikke rigtigt, hvad du spørger om, når du stiller spørgsmålet: "Er det rigtigt?"

Hvis I har fået afslag på at få startet din søns tandregulering her meget kort, før han bliver 18, og du spørger, om det er rigtigt, er mit svar: I har tidligere fået tilbud om tandregulering på din søn og har takket nej. Jeg vurderer, at jeres kommunale tandpleje er i sin fulde ret til at nægte at give jer tilbuddet igen så kort tid, før din søn bliver 18.

Hvis du spørger, om det er rigtigt, at behandlingen tager 6 måneder, er svaret helt klart nej. Nu har jeg jo ikke set din søns tandstilling, men ud fra det du beskriver har han et temmeligt stort overbid. En nakketræksbehandling er en behandling, man igangsætter, når børnene er i god vækst, og som skubber 6- årstænderne til bage , så man kan få plads til at rykke de andre tænder tilbage. Efter en nakketræksbehandling, som godt kan tage 6 måneder, vil der typisk følge 2-3 år med togskinner.
Din søn fylder 18 år om ganske kort tid. Han er næsten færdig med at vokse. En nakketræksbehandling er på nuværende tidspunkt ikke længere en løsning. Hvis dit søns problem er, hvad jeg tror det er, vil en behandling sandsynligvis indvolvere udtrækning af 2-4 kindtænder og derefter togskinner i 3-4 år.

Du spørger, hvad I gør: I har efter min bedste overbevisning ingen sag over for jeres kommunale tandpleje. Den kommunale tandpleje skal oplyse jer om jeres klagemuligheder over en afgørelse.

Hvis I, og jeres søn, som lige om lidt bliver personlig myndig, stadig ønsker tandregulering, må I opsøge en privat reguleringstandlæge, få et behandlingsforslag og så afholde udgifterne selv.

Med venlig hilsen


Indsendt af:   Karna
Dato:   05. september 2013
Besvaret af:   Tandlæge Finn Larsen


Tilbage til oversigten


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3