Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Huller i tænderne - undgå dem !

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


For at undgå huller i tænderne, skal man fjerne en eller flere af de 3 ting – bakterier, sukker, og tænder – der tilsammen kan give huller. Tænderne kan vi naturligvis ikke fjerne, men vi kan gøre noget ved bakterierne og sukkeret.

Bakterier

De er overalt i munden, og de sætter sig overalt, også på tænderne. De er en naturlig del af munden. Men hvis de sidder for længe på tænderne, kan de altså gøre skade.
Derfor må vi fjerne dem regelmæssigt.
Vigtigst er tandbørsten, tandtråd og tandstikker. En god hyppig tandbørstning er det allerbedste middel, hvis man vil undgå huller. Tandtråd og tandstikker bruges mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan kommer ind. Tandtråd bruges, hvor tandkødet sidder helt tæt oppe i mellemrummet mellem tænderne. Tandstikkerne bruges, hvor tandkødet har trukket sig lidt ned, og der bedre er plads.

Hvor hyppigt skal man børste og rense tænderne ?
Så hyppigt at man undgå huller og tandkødsbetændelse. Det er desværre forskelligt fra menneske til menneske, men en fornuftig regel for de fleste er 2 gange om dagen, morgen og aften. Snak med din tandlæge om, hvor meget netop du skal børste for at undgå huller.

Husk ! Det er bedre med én gang virkelig god tandrengøring om dagen end 2 hurtige og sjuskede.

Sukker

Det er meget sukker i vores mad og drikke. Alt for meget til, at det er sundt. Vi elsker sukker, og det gør bakterierne på vores tænder også.
Derfor er det meget nemt at sige: Undgå sukker, så får du ingen huller.
Det vil for de fleste, der ikke har sukkersyge, være meget svært.
En nemmere råd vil være:

Undgå så meget sukker som muligt.

Hvad er bedst for tænderne, al sukkeret på én gang, eller lidt sukker mange gange ?
For tænderne er det klart bedst at spise al sukkeret – fx. med slik eller sodavand - på én gang.

Bakterierne på tænderne kan slet ikke nå at omdanne al sukkeret til syre, og langt det meste går så videre ned i maven. Mængden af mikroskopiske huller på tænderne bliver lille, og de fyldes nemt op igen af nye kalkkrystaller.

Sukker

Det er meget mere skadeligt for tænderne at tage en lille slurk sodavand eller spise et stykke slik fx. hvert kvarter over måske en time eller to. Så har bakterierne sukker at spise i hele den tid, og muligheden for hul i tanden bliver meget, meget større. Hvis man så starter hurtigt efter igen med noget nyt sukker, når tanden ikke at ”blive rask igen” efter første angreb, og så fortsætter huldannelsen.

Hvis man har har haft meget eller hyppigt sukker i munden, er det en god idé bagefter at skylle munden med eller drikke rent vand, så hjælper man sine tænder meget.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3