Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Parodontose

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Hvad er parodontose ?


Parodontose - nogle kalder det paradentose - er en betændelse, som nedbryder kæbeknoglen og de fibre, som holder tænderne fast i kæbeknoglen.
Når parodontosen er trængt langt ned omkring en tands rod, begynder tanden at gå løs, og ubehandlet falder tanden ud.
Før parodontosen opstår, har der i længere tid været tandkødsbetændelse ved den eller de ramte tænder
Betændelsen i tandkødet er kommet, fordi baketeriebelægninger langs tandkødskanten har irriteret tandkødet. Bakteriebelægningerne er så vokset ned i tandkødslommen omkring tanden, og på et tidspunkt spreder betændelsen sig til kæbeknogle og fibre. Der er opstået parodontose.
Ved kraftig parodontose ser tænderne ofte lange ud, fordi kæbeknogle og tandkød har trukket sig tilbage.

Får man parodontose ved en tand eller ved alle tænder ?


Parodontose er en betændelse på grund af en lokal irritation fra bakteriebelægninger. Den og tandkødsbetændelse kommer kun ved de tænder, hvor belægningerne ikke fjernes ved daglig tandhygiejne. Den rammer kun andre tænder, hvis mundhygiejnen også er dårlig ved dem.

Fremskreden parodontose.Tandkødet og kæbeknoglen har trukket sig tilbage og tænderne ser "lange" ud.


Hvordan opdager man, at man har parodontose ?


Når man går til regelmæssig undersøgelse hos tandlægen, får man også undersøgt tandkød og kæbeknogle. Tandlægen måler lommerne mellem tandkød og tand. Hvis de er over 3 mm dybe, bør tandkødet i området undersøges nøjere. Hvis lommerne er over 5 mm dybe, er det ofte tegn på parodontose.
Hvis der går mange år mellem hver gang, man besøger en tandlæge, får man ikke målt sine tandkødslommer regelmæssigt. Da man sjældent får ondt af parodontose er det første de patienter mærker hyppigt, at en eller flere tænder går løse eller begynder at rykke sig. Desværre er der forsvundet rigtig meget kæbeknogle, før en tand begynder at gå løs, og det kan være svært at redde tanden, når først parodontosen er gået så langt

Hvornår får man parodontose ?


Parodontose er normalt ret mange år om at udvikler sig. Det er sjældent unge og yngre mennesker får parodontose. De mennesker, der udvikler parodontose er hyppigt fra sidst i 30’erne og opefter. Sygdommens start og udvikling afhænger af, hvor meget man sjusket med sin mundhygiejne, og hvor god modstandskraft man har i sit tandkød og sin kæbeknogle.

Hvordan behandler man ?


Målet med al parodontosebehandling er at stoppe nedbrydningen af kæbeknoglen og skabe forhold omkring tandkød og kæbeknogle, så patienten kan holde sine tænder og sit tandkød rent.

Behandlingen vil altid omfatte
  • En grundig instruktion i god mundhygiejne med tandbørste og tandstikker.

  • En meget grundig afrensning af tænderne og deres rødder for tandsten og andre ujævnheder.

Yderligere muligheder kan være fx
  • Tandkødsoperation

  • Kæbeknogleoperation for at gendanne noget af den tabte kæbeknogle.

Penicillin og antibiotika kan gives til støtte for de andre behandlingsmuligheder, men kan ikke alene kurere parodontosen.

Husk:
Hvis ikke man udfører supergod mundhygiejne under og og i årene efter behandlingen er det ligegyldigt at behandle. Så vil udviklingen af parodontosen bare fortsætte.Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3