Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Tandbørstning - når du skal hjælpe

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Børstebaby

Tidlig "lege"- tandbørstning


Børn kan meget tidligt vænnes til tandbørstning og det at have en tandbørste i munden.

Men de kan ikke selv børste deres tænder godt nok, før de er 9 -10 år gamle. Før da er deres bevægelser ikke udviklede nok til at styre en tandbørste effektivt.
Når de kan skrive små bogstaver i normal størrelse, kan de selv styre en tandbørste.

Hvornår skal man starte ?

Man kan lige så godt starte med at børste, når den første tand kommer frem i munden mellem ½ og 1-års-alderen. I den alder er det tilvænning og leg, og kan man børste lidt er det fint. Chancen for at der går hul i de midterste mælkefortænder i undermunden er meget ringe. Så bliver tandbørstningen ikke god i starten, gør det ikke så meget.
Når kindtænderne kommer til i 1 til 2-års alderen, bør barnet være vænnet til at have en børste i munden, så egentlig kortvarig tandbørstning er mulig.

Hvordan gør man ?

Ved små børn gør man det bedst, ved at barnet sidder på éns skød med ryggen til én selv. Den hånd og arm, man ikke holder børsten med, bruger man til at støtte og holde barnets hoved stille med.
Samtidig kan man bruge den samme hånd til at vippe barnets hoved lidt tilbage, så man kan se ned i munden.
Når man sidder bagved barnet, ligner børstebevægelserne dem, man selv bruger.

Husk at gøre det kort tid af gangen, leg lidt eller syng lidt samtidigt for at gøre det lidt hyggeligt og sjovt, og gør det, inden barnet bliver for træt.

Efterhånden som barnet bliver ældre, vil det gerne børste tænder selv. Det skal barnet have lov til, men det er vigtigt, at det accepterer, at forældrene skal hjælpe, for at børstningen bliver god.
Man kan nu gå over til at stå bagved barnet, når man børster.

Forældrehjælp med børstningen er supervigtig, når de første nye kindtænder bryder frem omkring 6-års alderen. 6-årstænderne er hyppigt meget furede og svære at komme til at holde rene, mens de bryder frem. Hvis de ikke bliver holdt rene, er risikoen for huller i dem stor, og tandkødet kan, mens de bryder frem, blive meget ømt.
6-årstænderne skal forældrene børste med en lille tandbørste, evt. en solotandbørste.

I 7 til 10-års alderen kan børnene, ligesom med alt andet, overtage mere og mere selv, men én gang om dagen bør forældrene være med til at checke og børste de steder bagtil i munden, børnene har problemer med.

Hvilken børste skal jeg bruge?

I små munde bruges små børster. Også i lidt større munde bruges små børster. En lille børste kommer nemmere rundt end en stor
Håndtag, farve og udseende: Brug den, barnet synes, det er sjovest at blive børstet med, og som man bedst selv kan styre.

Hvilken tandpasta ?

Tandpasta er ikke nødvendig til god tandbørstning. Drop pastaen helt ved småbørn. De synker den, og den gør ikke gavn.
Ved lidt større børn kan man bruge den, hvis barnet synes, at det er sjovere og rigtigere at bruge tandpasta.
Brug ikke mere end længden på barnets lillefingernegl.
Brug familiens almindelige fluortandpasta. Køb ikke specielle babytandpastaer tilsat sødestof og smagsstof.

Mit barn vil ikke have børstet tænder – hvad gør jeg ?

En blanding af kærlig fasthed, opfindsomhed, og en portion ” for det skal man bare” i en periode plejer altid at give resultater. Måske kan brugen af en el-tandbørste også gøre det lidt smart og spændende for junior at få børstet tænder.
Et lille barn kan naturligvis ikke forstå, det skal have børstet tænder for at undgå huller. Det prøver at beskytte sin mund. Netop derfor er tilvænningen gennem leg og kærlig fasthed på et tidligt tidspunkt så supervigtig.
Tandbørstning er ligesom andre ”lidt unaturlige” ting noget, der skal læres og accepteres, og man gør absolut ikke sit barn en tjeneste, hvis man som forældre dropper tandbørstningen, fordi det vil barnet bare ikke.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3