Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Rygning

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Rygning påvirker næsten alle dele af kroppen dårligt.
Munden er ingen undtagelse. Også her har rygning rigtigt mange dårlige og skadelige virkninger.

Det er de samme stoffer, der gør skade overalt i kroppen, nemlig tjære, farvestoffer og forskellige forbrændingsstoffer, der findes i røgen. Men i munden har også varmen fra røgen en skadelig virkning. Nikotinen derimod har nok ikke så stor betydning for munden

Misfarvninger.


Den mest almindelige og temmelig harmløse følge af rygning er mis- og mørkfarvede tænder.
Farvestofferne i røgen sætter sig i ujævnheder og fordybninger i tandoverfladen og gør tænderne mørkere.

Tobaksbelægninger

Tykke tobaksmisfarvninger bag på undermundsfortænder. Fjernes ved tandrensning.


Farvestofferne kan også sætte sig i tandsten, som er forkalkede bakteriebelægninger. Tandsten sidder mest i kanten af tandkødet, og hos hidsige piberygere, der samtidigt danner meget tandsten, ses nogle gange næsten sorte kanter langs tandkødet.
Tandsten og mørke belægninger kan normalt fjernes ved en almindelig tandrensning og afpudsning. Dybere blegning kan iblandt være nødvendig.

Tandkødsbetændelse og parodontose.


Langs tandkødskanten er der hele tiden en kamp mellem bakterierne i plakken, og tandkødets forsvar, der skal holde tandkødet sundt. Sålænge forsvaret har overtaget, er tandkødet sundt, stramt og uden blødning. Hvis bakterierne får overtaget, får vi først tandkødsbetændelse og senere kan vi få parodontose.

Rygning nedbryder tandkødets forsvar, og øger kraftigt risikoen for tandkødssygdomme.
Hvis man har alvorlig parodontose, og det er nødvendigt at operere i tandkødet, forsinker rygning helingen og giver meget dårligere chance for et godt resultat.

Forandringer og sygdomme i mundens slimhinde.


Kroppen prøver at forsvare slimhinderne i munden mod virkningerne fra tobaksrøgen. Det gør den ved at at gøre huden tykkere på de steder, der er mest udsat. Der kommer en slags hård hud. Et typisk eksempel på dette er ”rygerganen” hos mange piberygere, som er meget udsat for varm røg.
Rygerganen forsvinder, når man stopper med rygning, men andre hudændringer og hudsygdomme kræver medicin eller egentlig operation for at forsvinde, og helbredelse kræver frem for alt at rygning stoppes.

Rygergane

Hvidlig "hård hud" i ganen hos piberyger.De røde pletter er spytkirtelåbninger.


Kræft


Kræft i og omkring munden rammer ca. 170 danskere om året. Især ved kræft inde i munden er rygning den væsentligste enkelte årsag.Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3