Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Behandling af misfarvninger

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Behandling af misfarvninger afhænger naturligvis af, hvad der er årsag til misfarvningen.

Du skal også huske på, at 2 mennesker med lige perfekt dannede tænder ikke har tænder af samme hvide farve.

Ældre mennesker har typisk – og naturligt – mørkere og mere gullige tænder end børn og unge mennesker.

Hvis du mener, at du har misfarvninger og du gerne vil have behandlet dem, bør du spørge din tandlæge eller tandplejer til råds. De vil kunne fortælle dig, om du har misfarvninger, hvad der er årsagen, og hvad du/I kan gøre ved dem.

Der findes forskellige behandlinger:

Blegning


Bruges ved farvede aflejringer, typisk også fra tobak, kaffe, te, der sætter sig lidt ind i tandens overflade og giver tanden et lidt mørkere skær. Man bleger tænderne med en brintoveriltegelé, der kommes på tænderne i en plastiske.

Skeen med geléen bruges derhjemme fx ved at man sover med den. Hvis man vil have det til at gå hurtigere, anvender man en stærkere brintoveriltegelé. Behandlingen udføres bedst efter vejledning af en tandlæge eller tandplejer. Kan give lidt følsomme tænder, især hvis man vælger de hurtige blegninger med stærkere gelé.

Intern blegning


Ved rodbehandlede tænder, der er blevet gråt eller blåligt farvede af indre misfarvning, kan man ofte blege tanden tilbage til en hvid farve med blegepulver. Det lægges i tanden, hvor tandnerven sad. Der ligger det så i 2-3 uger, og så skal det skiftes. Det gøres så nogle gange, indtil tanden er blevet hvid. Det virker på samme måde som brintoveriltegeléen ved at affarve eller blege farvestofferne. Virkningen kommer bare indefra. Det er desværre sjældent, at tandens farve bliver helt ligesom nabotænderne. Udføres af tandlægen.

Indre misfarvning i rodbehandlet fortand før og efter intern blegning

Indre misfarvning i rodbehandlet
fortand før og efter intern blegningMan kan ikke mærke noget i tanden. Tandnerven er jo død og fjernet.

Afpudsning og ultralydsrensning


Bruges ved tobaks- kaffe-, te- og andre farvede belægninger, der sidder helt uden på tanden. Tænderne pudses af med pudsepasta med svagt slibemiddel og/eller ultralydsrenses. Udføres af tandlæge eller tandplejer. Ingen bivirkninger.

Ydre gullige og brunlige belægninger og tandsten før afpudsning.

Ydre gullige og brunlige belægninger
og tandsten før afpudsning.De samme tænder efter tandrensning og afpudsning.

De samme tænder efter tandrensning
og afpudsning.Plastpålægning bruges ved mindre lokale ydre misfarvninger på fortænderne. Misfarvninger ætses evt. beslibes lidt, og tandfarvet plast lægges på og hærdes. Udføres af tandlægen.

Porcelænsfacade kan anvendes ved større ydre misfarvninger, hvor plastpålægning ikke er nok eller hvor misfarvningen er dybere. Der skal slibes noget af emaljen på tandens forflade for at få plads til porcelænet, som så bliver cementeret på. Udføres af tandlægen og ulempen er, at man må beslibe tanden. Udføres af tandlægen.

Porcelænskrone. Den største behandling er porcelænskrone. Den laves meget sjældent, når der kun er tale om misfarvning. Men er tanden samtidigt misdannet, emaljen ødelagt eller misfarvningen meget kraftig, og tanden så eventuelt også er rodbehandlet, kan en porcelænskrone være eneste og bedste løsning. Tanden skal skæres meget til og er den rodbehandlet, laver man en stift op i roden. Udføres af tandlægen.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3