Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Knæk i kæben

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Knæk i kæben er en hurtig – ofte skarp lyd – der kommer fra et af kæbeleddene, sjældent fra begge. Da kæbeleddene – et i hvert side – sidder lige foran øret lyder knækket meget højt for den som har problemet. I enkelte tilfælde er knækket så højt, at også andre mennesker kan høre det.

Hvad sker der?


I mange af kroppens led - fx i hænder og fødder – sidder der små bruskskiver, som er stødpuder mellem knoglerne. Hvis en bruskskive kommer til at glide lidt skævt for knoglerne, kan den komme i klemme. Når leddet så bevæger sig, går skiven på plads igen med et smæld eller et knæk.

Det er meget almindeligt at mennesker ”knækker” i et eller flere af kroppens led. Nogle gør det for sjov. De knækker med vilje i fingerleddene.

I de 2 kæbeled foran ørerne kan underkæben bevæge sig i forhold til resten af hovedet. I kæbeleddene sidder der også bruskskiver som glide- og stødpuder, når man åbner og lukker munden. Man kan mærke kæbeleddet ca. 1 cm. foran øret. Når man gaber op, kan man mærke ledhovedet bevæge sig fremad. Når man lukker, går ledhovedet tilbage.
Bruskskiverne følger normalt ledhovedets bevægelser og bliver holdt på plads af små ledbånd.

Diagram af kæbeled


Hvis en af bruskskiverne af en eller anden grund kommer til at sidde i klemme eller sidde skævt, bliver ledbåndene strakt og strammet, når man begynder at åbne munden. Når man så åbner lidt mere eller skubber undermunden lidt til siden, bliver der lige pludselig plads til skiven, og den trækkes på plads med et smæld eller et ”knæk”.

Årsager til knæk


Der kan være forskellige årsager til, at et kæbeled starter med at knække.
Nogle almindelige er:

Slag mod kæben er en hyppig årsag til kæbeledsknæk. Hvis man dyrker sport, fx håndbold eller fodbold, og får et hurtigt skævt stød mod kæben, kan det ene kæbeled blive forstrakt. Så bliver styringen i leddet ofte løsere, og der kan komme knæk.
Skæv afbidning af et stort stykke hård mad har startet mange kæbeledsknæk. Når man f.eks. skal bide en gulerod over, bruger man typisk kindtænderne i den ene side. Det belaster munden skævt så kæbeleddet i samme side som guleroden bliver forstrakt, og det starter knækket.

Kraftig smidighed(”hypermobilitet”) i leddene. Det er oftest et problem for kvinder. Nogle kan fra naturens hånd bevæge leddene meget mere end andre. Hyppigt kan deres ledbånd og – kapsler give sig mere end normalt. Bruskskiverne kan lettere komme i klemme og derved knække.

Skævt sammenbid fx fordi man mangler tænder i den ene side.

Behandling


Knækken i sig selv kræver ingen behandling, selv om det kan være en temmelig generende lyd for den, der har problemet. Hvis årsagen er et slag eller en skæv afbidning, vil leddet, især hos børn og unge mennesker, kunne stramme sig selv op og ”knækket” forsvinde igen, særligt hvis de skåner leddet i en periode.
Hvis kraftig smidighed er årsagen, vil man instruere i, at undgå kraftige gabe- eller sidebevægelser med underkæben.
Hvis grunden er skævt sammenbid, vil der ofte være andre muskel- og ledsymptomer fra kæben. Så vil det ofte hjælpe at genskabe stabile, symmetriske bidforhold.
Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3