Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Sukker - nogle facts

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Sukker er en af kroppens 3 hovedenergikilder. De 2 andre er protein og fedtstof.
Kroppen kan godt selv danne alle de sukkerarter, den skal bruge, så vi behøver ikke spise sukker.

Når vi siger sukker, mener vi næsten altid sukkerarten rørsukker(sucrose).
Andre sukkerarter er fx druesukker(clucose), mælkesukker(lactose) og frugtsukker(fructose).

Rørsukker udvindes fra sukkerroer og sukkerrør. Sukker er et rent stof og indeholder ikke vitaminer eller mineraler.
Langt den største del af det sukker, vi spiser og indtager, er rørsukker.

Sukkers smag er vanedannende. Som babyer bliver vi hurtigt tilvænnede. Hvad der smager sødt, smager godt.

En meget stor del af vores mad og drikkevarer er tilsat meget sukker, for at de skal smage ”godt”.

Vi spiser i gennemsnit 41 kg sukker om året eller mere end 100 g pr. dag. Det er dobbelt så meget, som vi skal spise ud fra en sundhedsmæssig betragtning.

Alle ernæringsfolk mener, at vi får alt for meget sukker. De mener også, at det er en meget vigtig grund til, at der bliver flere og flere overvægtige mennesker. Nogle taler direkte om ”fedmeepidemi”.






Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3