Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Sukker, tænderne og kroppen

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Sukker og tænderneFor tænderne er sukker kun skadeligt. Bakterierne på tænderne lever af sukker. Så danner de syre, som giver huller.

Det er ikke så meget mængden af sukker i munden, der er vigtig. Det er, hvor lang tid i løbet af dagen, man har sukker i munden. Hvis man går og spiser sødt slik eller sød mad hele dagen eller går og drikker cola eller sodavand, får bakterierne sukker hele tiden. Og så er chancen for huller stor. Også selvom man er en god børster.

Begyndende caries

Begyndende huller(mørke streger) i furerne


Sukker og kroppen – nogle spørgsmål og svarEr sukker sundt for kroppen ?
Nej, det er det ikke. Det er tomme kalorier og tager pladsen op for andre næringsmidler, der indeholder vitaminer eller mineraler.
I mindre mængder er det heller ikke direkte usundt .

Hvor meget sukker spiser vi ?
Vi spiser hver ca. 41 kg. sukker om året, eller mere end 110 g om dagen.

Hvor meget sukker må man spise om dagen ?
Anbefalet største mængde for 12-13 årige om dagen er 50 g. Det er det samme som sukkerindholdet i en ½ liter sodavand eller cola. For voksne ligger største mængde på 60-70 g
Melispose
Er det livsnødvendigt at spise sukker ?
Nej, hvis ens stofskifte er i orden, og man ikke har problemer med sukkersyge, kan kroppen godt selv danne de sukkerarter og –mængder, den skal bruge, fra de andre næringsmidler.

Hvad sker der med kroppen, hvis man spiser meget sukker ?
Ikke noget, hvis man kun gør det en gang imellem. Hvis man hele tiden får meget sukker, får kroppen tilført store mængder overskudsenergi. Den bruger kroppen til at danne fedt. Og så er der stor risiko for overvægt.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3