Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Søde drikke

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Vores forbrug af søde drikke er steget kraftigt i de seneste år. Faktisk så drak danske børn i 2001 mere end dobbelt så meget sodavand, som de gjorde 5 år tidligere.

Hvad er søde drikke ?


Det er naturligvis drikkevarer, der smager sødt, fx cola, sodavand, saftevand, frugtsafter og kakaomælk.
De fleste søde drikke er tilsat temmelig meget sukker. Fx indeholder ½ l sodavand eller cola 50 g. sukker
Nogle søde drikkevarer er ikke tilsat sukker, men kunstige sødemidler som fx cyklamat, aspartam og sakkarin. Disse drikke hedder ofte ”sukkerfri” eller ”light”.
Ikke sødede drikkevarer er fx. vand, mælk og danskvand.

Søde drikke og tænderne.


Søde drikke giver 2 problemer for tænderne:Sukker: Når man drikker de sukkersøde drikke, får man sukker i munden. Det er mad til de bakterier, som sidder på tænderne. De danner syre af sukkeret. Det giver huller . Hvis man går og smådrikker søde drikke, og ikke drikker andet, er tænderne i syrebad meget af dagen, og det giver stor risiko for at huller dannes meget hurtigt. Også selv om man er en god børster.

Syre: Mange søde(og usødede) drikke er tilsat syre for at gøre dem friskere i smagen. Hvis man drikker den slags tit, er der stor risiko for syreskader, på tænderne.

Søde drikke og kroppen.


Når man drikker de sukkersødede drikke, får man for meget sukker. Overskudet af sukker bliver brugt til at danne fedt, og så tager man på i vægt.

Hvis man vælger ”light”-drikkene, undgår man selvfølgelig sukkeret, men er drikkene tilsat syre, har man stadig risiko for syreskader på tænderne.

Gode råd !


Drik meget mere vand, og meget mindre søde drikke.
Det er også godt at drikke noget mælk. Drik søde drikke til fest.
Hvis man godt kan lide at gå og drikke lidt hele dagen, så kom koldt vand i flasken. Koldt vand smager faktisk godt. Fyld en plastflaske halvt op med vand og læg den i fryseren. Fyld den helt op med vand, når du skal til skole eller sport. Så har du koldt vand meget længere.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3