Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Tandskader og forsikring

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Forsikring eller ej?


Det er op til den enkelte at afgøre, om man vil, og hvor meget man vil forsikre sig selv og sine børn.

Hvis man gerne bedst muligt vil sikre sig mod store tandlægeregninger i forbindelse med tandskader på sin egne og sin families tænder, skal man tegne en ulykkesforsikring med tandskadedækning.

Hvis mit barn slår tænderne i skole eller en af kommunens institutioner?


Fra 1. januar 2012 må kommuner ikke længere ulykkesforsikre børn i institutionerne. Dvs. at ingen skader – ej heller tandskader – der sker ved børns leg og daglige færden, er forsikringsdækkede.
Kun tandskader i forbindelse med grov uagtsomhed eller anden situation, hvor der kan lægges egentligt ansvar på kommunen og personalet, dækkes af kommunerne.

Så den eneste dækning mod tandskader og andre skader i skoletiden eller tid i institutionen er en privat ulykkesforsikring med tandskadedækning

Hvornår skal forsikringen tegnes?


Du bør tage beslutningen ret tidligt, efter du har fået det første barn. Når dit barn har fået tænder, og kan begynde at kravle op, kan det også falde ned og slå tænderne. Alle vores børn slår tænderne mange gange i løbet af opvæksten, og det er kun uendeligt få skader, der fører til store behandlinger. Næsten ingen skader på mælketænderne fører til store skader på de blivende tænder, men det kan i sjældne og meget uheldige tilfælde ses.

Du kan ikke tegne en forsikring med tilbagevirkende kraft, så derfor bør du tage beslutningen, inden dit barn eller du er ude for den første tandskade.

Hvorfor skal jeg forsikringsanmelde mit barns tandskade?


Indtil dit barn fylder 18 år, er barnet dækket af den kommunale tandpleje, og al behandling er gratis for dig.

Langt de fleste behandlinger på skadede tænder kan afsluttes, inden dit barn fylder 18 år.

Ved enkelte store skader, hvor der skal laves kroner eller broer, kan man først foretage denne behandling, når barnet er helt voksent. Disse behandlinger laves typisk i 18-21 års alderen.

I de tilfælde, hvor man er sikker på, at disse behandlinger skal foretages, eller hvor der er mulighed for større behandlinger, efter dit barn har forladt den kommunale tandpleje, vil forsikringsselskabet kræve, at skaden er blevet tilset, eventuelt behandlet, og anmeldt hurtigst muligt efter skadestidspunktet. Ellers vil selskabet ikke senere dække udgifter til behandling.

Hvad hvis jeg først anmelder en tandskade senere ?


Hvis du ikke anmelder en tandskade til dit forsikringsselskab inden for 1-2 uger efter skaden er sket, risikerer du at forsikringsselskabet ikke vil anerkende at dække udgifter til behandling af skaden eller senere følger. Det gælder normalt ikke, hvis du er på ferie, eller har en anden god grund til forsinkelsen. Men du bør anmelde den hurtigt, når du får mulighed for det.

Hvis mit barn får en tandskade, og den først bliver undersøgt senere, når der kommer symptomer ?


Hvis der er mistanke om tandskade, er det altid en god ide at få checket skaden inden for de første dage, også selvom der kun er mindre eller ingen symptomer. Behandlingen i den kommunale tandpleje er altid gratis indtil det 18. år, uanset hvornår skaden første gang bliver tilset.

I ganske få tilfælde, især hvor tanden eller tænderne er slået ud, er slået skæve, eller der blevet slået hul til tandnerven, er det vigtigt, at skaden bliver begrænset og nødbehandling bliver foretaget hurtigt.

Hvis man undlader dette, måske fordi barnet ikke har ondt eller er bange, og skaden først bliver checket efter adskillige dage, kan man risikere, at forsikringsselskabet nægter at dække udgifterne til eventuelle behandlinger, der først kan laves efter barnet har forladt kommunal tandpleje.

Begrundelsen vil så være, at skaden kunne være begrænset – og udgifterne undgået - hvis behandlingen var sat i gang hurtigst muligt.

Hvis du er i tvivl om du har en ulykkesforsikring med tandskadedækning, kan du kontakte dit forsikringsselskab.


Du kan også bruge forsikringsoplysningen e-mail:
olv@forsikringogpension.dk.

På deres hjemmeside, www.forsikringsoplysningen.dk, er der mange rigtigt gode forsikringsoplysninger.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3