Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Visdomstænder

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Hvad er visdomstænder ?


Visdomstænder er en normal del af det voksne menneskelige tandsæt på 32 tænder. Hvis alle vore tænder er anlagt, har vi 4 visdomstænder, én i hver side af både over- og undermund.


Alle 4 visdomstænder på plads i munden.
Skal ikke fjernesHvis visdomstænderne kommer frem i munden, kommer de som regel først, efter man er fyldt 17-18 år. De er så de bagerste store kindtænder

Navnet ”visdomstænder” har de mest sandsynligt fået, fordi de kommer, når man er blevet voksen og har fået ”visdom”.

En del mennesker mangler en eller flere visdomstænder. Enten er de født uden de manglende tænder, eller også findes de nede i kæben, og er ikke kommet frem i munden.

Ikke så få mennesker( ca. 4%) er født uden alle 4 visdomstænder og har altså kun 28 tænder.

Hvorfor kommer visdomstænderne ikke normalt frem som andre tænder?


Mange mennesker har visdomstænder uden problemer, som sidder på plads som bagerste kindtænder.

Hvis visdomstænderne ikke kommer frem er det oftest pga. pladsmangel i kæben. En anden årsag kan være, at de ligger skævt.

Det er langt hyppigst visdomstænderne i undermunden, der har problemer med at komme frem.

Forklaringerne er forskellige. Nogle mennesker er simpelthen født med tænder, der er ”for store” til deres kæbers størrelse, uden at det er unormalt. De mennesker vil også typisk have pladsmangel andre steder i tandsættet.


Vandret visdomstand med den øverste del frembrudt. Bør fjernesEn del mennesker har imidlertid kun pladsproblemer ved visdomstænderne i undermunden. Det kan have noget med menneskets generelle udvikling at gøre.

En af de bedre forklaringer går på, at det moderne menneske slider sine tænder mindre, fordi vi spiser blødere kost og ikke bruger vores tænder som redskab. Mindre brug giver mindre slid, ikke kun på tyggefladerne, men også på tændernes sideflader. De 28 andre tænder fylder så mere i kæberne, og derfor bliver der dårligt plads, når visdomstænderne skal komme frem.

Skal visdomstænderne altid fjernes?


Svaret er Nej !

Visdomstænder, der ikke behøver at blive fjernet er:


  • Dem, der kommer helt frem på plads i tandrækken.

  • Dem, der bliver liggende helt nede i kæben, som ikke har kontakt med mundhulen, og ikke giver symptomer.


Visdomstænder, man typisk vil fjerne er:

  • Dem, der giver symptomer.

  • Dem, der ikke kommer helt på plads. De er svære at holde rene, og giver hyppigt betændelse og hævelse i tandkødet. De får også lettere huller, fordi de ikke kan holdes rene.

  • Dem, der er kommet på plads, men hvor tandkødet sidder ud over som en løs lap. De får samme problemer, som de, der ikke er kommet helt på plads.Hvis visdomstænderne skal fjernes, kan man så ikke vente, til de giver symptomer?


Hvis en visdomstand skal fjernes, bør det gøres, når den ikke giver symptomer. Risikoen for langvarig betændelse og smerter efter behandling er stor, hvis der er betændelse og andre symptomer, når man fjerner tanden.

Gør det altid ondt at få fjernet en visdomstand?


Nej, man bliver altid lokalbedøvet, og langt de fleste visdomstænder kan fjernes uden at det gør ondt.

Man er ved bevidsthed, og derfor kan man høre og fornemme, at der bliver arbejdet i munden, og det synes nogle mennesker er ubehageligt.

Får man altid meget ondt efter fjernelse af en visdomstand?


Man skal altid regne med at blive øm og få lidt ondt efter en visdomstandsoperation. Det er ligesom alle andre steder på kroppen, hvor man bliver opereret. Moderne smertestillende piller anvendt på den rigtige måde kan tage smerterne i langt de fleste tilfælde, og man behøver så kun at tage piller i 2-3 dage.

Hvis visdomstanden ligger meget besværligt, og der skal arbejdes meget med at få den ud, kan man få flere smerter i længere tid, typisk omkring en uge. Men så vil tandlægen også sørge for at give kraftigere smertestillende piller.

Har man altid dårlig smag i munden fra hullet efter visdomstanden?


Det har man ofte i en periode på nogle måneder indtil huden i munden er vokset helt hen over hullet i kæben. Bakterier og madrester sætter sig nemlig nede i hullet, der er svært at få gjort rent. Mundskylning med bakteriedræbende middel - klorhexidin 0,1% - hjælper meget på den dårlige smag.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3