Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Suttevaner

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Hvorfor sutter børn


Alle pattedyr og selvfølgelig også børn fødes med en sutterefleks. Dermed sikrer naturen, at ungen eller barnet får mad ved at sutte på moderens bryst- eller dievorter. Refleksen er så stærk, at småbørn sutter på alt, hvad der minder om brystvorter, fx fingre.

Småbørn griber om alt og sutter på det. Det gør de også, fordi følesansen i munden er den mest følsomme og nøjagtige sans, det lille barn har.

Det at barnet sutter hos moderen giver tryghed for barnet og gør amningen og sutningen til noget rart, og noget der også trøster.

Når behovet for amning og sutteflaske er stoppet, fortsætter suttebehovet at være der hos langt de fleste børn. Sutningen er stadig noget rart og trygt, og en dejlig trøster.

For langt de fleste børn overtager sutten så rollen som barnets sutteredskab, og når barnet så er blevet stort nok, kan sutten så også lægges bort.

Hos nogle børn bliver tommelfingeren og ikke sutten barnets sutteredskab og erstatningen for brystvorten.

Hvornår skal sutten væk ?


Der kan ikke sættes nogen alder på det spørgsmål ! Fra et tandmæssigt synspunkt er det absolut bedst, at barnet stopper med sutten, inden de blivende fortænder i 6-7 års alderen kommer frem, og da gerne lidt tidligere.

Hvis man vil vænne et barn fra sut, er det vigtigt, at man vælger et tidspunkt, hvor barnet har overskud og er i en stabil fase. Det er en stor ting for de fleste børn at skulle lægge sutten. Derfor er det bedre at beholde sutten et ½ år længere end at tage den fra barnet i en ustabil periode.

Skæve tænder af sutten ?


De nye tænder bliver ikke skæve, hvis sutten kommer ud, inden tænderne kommer frem.

Derimod har næsten alle børn, der bruger sut, et større eller mindre suttebid, når de har mælketænder.

Et ”suttebid” er den tandstilling hos børn, hvor overmundsfortænderne og undermundsfortænderne ikke lukker sammen, når barnet bider sammen i siderne.. Der er ”plads” til sutten mellem overmund og undermund ! Suttebiddet lukker sig efter nogle få uger eller måneder, når sutten kommer ud.

Sut eller tommelfinger ?


Tommelfingeren er værst !

Sutten kan gemmes væk, foræres væk osv. på et tidspunkt. Det kan fingeren ikke, så en fingersuttevane er generelt meget sværere at stoppe.

Ofte forsætter fingersuttevanen langt op i barndommen, hvis barnet stadig har brug for den som tryghed og trøster.

Fingersuttevaner, der fortsætter, mens barnet får de nye tænder giver ofte et suttebid, der må rettes med bøjle. Der skal samtidig arbejdes meget med at få barnet til at stoppe vanen. Den er nu ofte skjult, fordi ” man ikke er stor”, når man sutter finger.

Den bedste sut for tænderne


En blød flad sut med ventil, som ikke fylder så meget i munden er nok den type, der påvirker tandstillingen mindst.

Er brug af sut skadelig ?


Nej ! Brugen af sut i sig selv er ikke skadelig, og slet ikke hvis sut(-terne) bliver holdt rene.

Men: Man må ikke dyppe sutten i sukker, honning juice eller andre sukkerholdige safter, for at få barnet til at tage sutten, og slet ikke lige før barnet skal sove.

Gør man det vil sukkeret sammen med spyttet, danne en sukkersaft omkring tænderne, og der er alle muligheder for, at barnet får endog store huller i tænderne.

Hvis barnet sutter så kraftigt, at suttens skjold hele tiden trykkes ind mod huden, kan nogle børn få et rødt område på huden under underlæben. Det kommer, fordi der hyppigt er lidt spyt mellem sut og underlæbe. Huden bliver derfor irriteret. Nogle anbefaler derfor en sut med skjold, der buer væk fra læben eller et skjold med huller. Så skulle barnet ikke kunne suge sutten så hårdt ind til huden. Når barnet stopper med sut, forsvinder det røde område altid.

Hvis sutterne ikke holdes rene, kan nogle af de mindste børn få ”trøske” eller svamp i munden. Det ses som hvide belægninger på kind eller tunge. De helt små får lettere svamp, fordi deres modstandskraft endnu ikke er helt på toppen.

Hvordan vænner man bedst sit barn af med at bruge sut ?


Ingen måde er bedst. Eller sagt på anden måde. Den måde er bedst, som virker på ens barn.

Afvænningen bør ske, når barnet er i en stabil og rolig fase i sin udvikling.

Eksempler på metoder til suttestop:

  • Byt sutten med en ting, barnet gerne vil have.

  • Send sutten til et familiemedlem eller til julemanden.

  • Hæng den på juletræet.

  • Hæng den på børnehavens eller vuggestuens ”suttetræ” eller ”suttetavle”.

  • Giv den til tandlægen og besøg den en gang imellem.

  • Klip spidsen af sutten, så den bliver mindre ”lækker”.

  • Husk, at sutten for de fleste børn er en meget kær ven og trøster og ikke bare noget, man let smider væk.Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3