Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Sukkerfrit - sødemidler

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Sukkerfri bruges om produkter, hvor man har tilsat andre sødemidler end sukker. Man får på den måde sukkers "søde" smag uden at få sukkers dårlige virkninger – risikoen for huller i tænderne og de mange ”tomme kalorier”.
Eksempler på sukkerfrie produkter: Drikkevarer(”light”),tyggegummi, konfekt og tandpasta.

Sødemidler er de stoffer, der giver en sød smag og erstatter sukker. Nogle er naturligt forekommende. Andre er kunstigt fremstillede.

Eksempler på sødemidler:
Naturligt forekommende - "sukkeralkoholer":
  • Xylitol

  • Sorbitol

  • Mannitol


Kunstigt fremstillede:
  • Aspartam

  • Saccarin

  • Cyklamat

Xylitol, sorbitol og mannitol - fx. i tandpasta, tyggegummi og slik - kan godt spises af mundens bakterier, men syremængden i munden bliver meget mindre. Xylitol er det bedste for tænderne.
De kan også omsættes i kroppen, og mængden af kalorier er kun lidt mindre end sukker. De kan give rumlen i maven.
Folk med sukkersyge skal behandle sukkeralkoholerne ligesom sukker.
Hvis man ikke tåler fructose, må man ikke spise sorbitol.


Pastiller og tyggegummi sødet med xylitol



Aspartam, saccarin og cyklamat giver ingen risiko for huller og giver ingen eller næsten ingen overskudskalorier.

Hvis man ikke spiser ekstremt store mængder af sødemidlerne er der ingen helbredsrisiko. Allergi ses meget sjældent.







Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3