Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Behandling af angste børn

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


af Lars Høvenhoff, Overtandlæge, Vesthimmerlands kommune.

Når børn skal have lavet tandbehandling, og det har været svært eller umuligt at komme igennem behandlingen med brug af lattergas og/eller lokalbedøvelse, så findes der stadig nogle veje til at gøre behandlingen til en bedre oplevelse for barn og forældre.

Vi forudsætter her, at dialog og tilvænning har været forsøgt. Der er så mulighed for at understøtte behandlingen ved brug af beroligende / angstdæmpende medicin. Hvis heller ikke det hjælper tilstrækkeligt til at gennemføre tandbehandling, kan man lægge barnet i narkose

Beroligende medicin

Triazolam(Halcion) er en pille, der indtages en time inden behandlingen. Den virker beroligende, men ikke mere end barnet stadig kan tale og selv gå ind og ud af klinikken med lidt støtte.

Et andet stof, Midazolam, der også sælges under navnet Dormicum, kan også komme på tale. Det gives på tandklinikken 20 minutter inden en behandling og må kun indtages, når barnet er fastende.
Her er det vigtigt for at give den korrekte mængde medicin, at tandlægen kender barnets vægt.
Medicinen opløses i eksempelvis æblejuice, som barnet så synker. Til mindre børn (2-4 år) kan man med fordel anvende en lille sød plastikfigur, ”Medicinus”, som hjælper væsken ind i munden. Når de 20 minutter er gået, må barnet oftest bæres ind på klinikken. Her er der så mulighed for at gennemføre korterevarende behandlinger. Tandlægen har bl.a. nu mulighed for at lægge lokalbedøvelse uden komplikationer. Der kan komme gråd og vredesudbrud fra barnet, men et af Midazolams styrker er amnesi eller hukommelsestab. Det betyder, at barnet efter behandlingen ikke rigtigt kan huske, hvad der er foregået.


"Medicinus"Medicinus i brug
(Medicinus-billeder venligst udlånt af ZIMPL ApS)

Det er her, som altid, vigtigt, at forældrene støtter op om behandlingen og roser barnet.
Efter behandlingen er det vigtig, at der er to forældre/pårørende med til hjemtransporten. Barnet skal overvåges de næste 6 timer og sove på siden, idet der kan forekomme lidt opkast.

Narkose

Hvis de ovenstående tiltag har været utilstrækkelige, og der er store nødvendige, behandlingskrævende opgaver, har tandlægen mulighed for at få barnet lagt i narkose. Det skal ses som den absolut sidste, men nødvendige udvej, og der skal være en helt klar aftale med forældrene omkring opfølgning bagefter.
Der er jo altid en – om end lille - risiko ved at lægge børn i narkose. Denne risiko skal altid vejes op mod de behandlingskrævende tandproblemer.

Den kommunale tandpleje har mulighed for at henvise til kommunal specialtandpleje, der har narkosepladser til rådighed. Der er også nogle større kommunale tandplejer, der får narkoselæge på besøg, og som så foretager behandlingen lokalt. Det er narkoselæge og tandlæge, der afgør, om barnet skal indlægges på sygehus i forbindelse med narkosen. Børn med andre medicinske problemer bliver altid hospitaliseret for at få narkosen foretaget.

Forældrene informeres altid nøje om, hvordan behandlingen vil forløbe.
Inden narkosen er det meget vigtigt, at fastereglerne overholdes:
  • Ingen mad 6 timer før operation.

  • Kun klare væsker, dvs. vand, må drikkes op til 2 timer før narkosen.

Barnet skal inden narkosen have EMLA-plaster på håndryggen. Plasteret indeholder lokalbedøvelse, og huden under plasteret bliver nu følelsesløs, så der kan lægges en nål med drop ind til medicinen.
Hele tandbehandlingen gennemføres nu i narkose. Tit vil det være nødvendigt at fjerne alle de tænder, hvor hullerne går ind til nerven, og hvor der er chance for betændelser og andre komplikationer senere. Det er nødvendigt, at tandlægen her er meget konsekvent.


Opvågning efter narkosen sammen med mor


Efter indgrebet køres barnet til opvågning og kan som regel udskrives til forældrenes opsyn efter et par timer. Der, hvor der har skullet fjernes tænder, vil der som regel ligge lidt sort blodstandsende gaze. Selvom den måske ser lidt ”trist” ud, er det nødvendigt, at gazen ligger der i starten, og den vil efterhånden opløses og forsvinde af sig selv.

Efter tandbehandlingen i narkose er det supervigtigt, at barnet kommer til tilvænningsbehandling på tandklinikken ret kort tid efter. Der er nu ryddet op i barnets mund, og det giver den bedste mulighed for ” at starte på en frisk” hos tandlægen.
Endelig bør der sættes kraftigt ind på at sikre, at forældrene fremover forstår vigtigheden af god, effektiv mundhygiejne og får foretaget den på barnet.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3