Tilbage til forsiden
Find din tandlæge Tænder og sundhed Spørgsmål og debat Vejledninger og services Alle de andre ting
Nødhjælp
Om portalen Om portalen Mail til redaktionen Mail til redaktionen Føj til foretrukne Føj til foretrukne Administration Administration Søg på portalen
Søg

Få teksten læst op

Vandkampagnen

CO2-certifikat


Huller i tænderne - hvad er det ?

  Print denne tekst  Alle emner om tænder og sundhed


Der skal være 3 ting i munden, for at der kan gå huller i tænderne:

  • Bakterier

  • Sukker og naturligvis

  • Tænder

Bakterier har vi i store mængder overalt i munden. De bakteriebelægninger, der sætter sig på tænderne, kaldes plak.

Sukker får vi ind i munden med mad og drikkevarer.
Bakterierne i plakken lever af sukker og udskiller syre. Den syre, bakterierne udskiller, ætser og opløser tanden, og der dannes hul.

Der kan ikke dannes huller, hvis
  • der ikke er bakterier/plak på tænderne.

  • bakterierne ikke får noget sukker, så de ikke kan danne syre.

Dannelsen af et hul, hvor der direkte bliver en defekt i tanden, er ikke noget, der sker fra det ene øjeblik til det andet. Det går faktisk temmelig langsomt, og man kan sagtens nå at gøre noget, hvis starten til hullet bliver opdaget, og hvis man vil (se behandling af huller).

Hver gang vi spiser sukker danner mundbakterierne syre. Hvis syren er tæt på tandoverfladen, vil den opløse nogle mikroskopiske emaljekrystaller. Når der ikke er mere sukker, stopper syredannelsen, og de meget fine æstsninger i tandoverfladen vil fyldes op af nye kalkkrystaller.
Hvis der bliver ved at komme sukker, fx fordi man smådrikker sodavand hele tiden, og der samtidigt er meget plak på tænderne, foresætter syreætsningen gennem længere tid. Genopbygningen med nye kalkkrystaller følger ikke med og man får et begyndende hul.


Begyndende huller langs tandkødet. Kridtet mat udseende. Videre huldannelse kan stoppes.


Ved et begyndende hul er tandoverfladen hyppigst hel, og ætsningen har nærmest bare undermineret emaljeoverfladen. Der kan dog godt helt overfladisk være kommet en lille defekt i tanden.
Emaljen får en hvidere og mattere farve. Man siger den bliver ”kridtet”.
Huldannelsen kan godt stoppes her. (se behandling af huller).

Ved et egentligt hul er ætsningen fortsat til der er kommet en mindre eller større defekt i tanden, og syreangrebet er nu fortsat igennem emaljen og ind i tandbenet. Nu kan huldannelsen kun stoppes ved at man fjerner eller borer den ødelagte del af tanden væk og lægger en fyldning i hullet.

6-årstand. Mørke misfarvede furer med kridthvide kanter. Bagest et hul i overfladen. Huludviklingen kan ikke stoppes. Tanden skal renses og en fyldning laves.


Kan man altid selv se eller mærke et hul ?
Desværre ikke altid. Nogle huller er meget små i emaljeoverfladen, og bliver så store nede i tandbenet. Huller mellem tænderne er også meget svære at se. En del huller kræver røntgenbilleder for at blive opdaget. Derfor er regelmæssige tandlægecheck vigtige.

Får man altid ondt, når man har et hul ?
Nogle gange gør en tand med et hul ondt, når man får koldt eller sødt i munden.
Men ømhed for koldt og sødt kan også have andre årsager. Nogle huller gør slet ikke ondt.


Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3