Drik vand!

Links til spændende siderVand i TandplejerneVand og din kropVand, læskedrikke og din mundVand og Miljø

Andre ting om vand!


Hvor kommer drikkevandet fra?


Dyrene og deres drikkevand


Dyrene og deres drikkevand

Dyrene og deres drikkevand !

Dyrene

og deres drikkevand!

Billede Drikkende zebraer ved vandhul

Dyr har brug for drikkevand ligesom os mennesker. Det gælder både pattedyr, fugle og insekter.

Enhver haveejer ved, at hvis man i tørre perioder sætter et fad frem med vand, vil der komme en masse småfugle for at drikke.

Billede Drikkende hveps

Man faktisk kan man også opleve, at se både bier og hvepse gå til fuglebadet for at få vand, hvis de ikke kan finde vanddråber på planter eller vandpytter på jorden. Og enhver god biavler sørger for vand til sine bier.

Fact: I meget varme perioder samler bierne ikke nektar, men samler istedet vand for at bruge det til afkøling i staderne.

På de store sletter og savanner er der i tørkeperioderne ofte kraftig kamp for at komme til de søer og vandhuller der findes. Og fordi så mange dyr skal til vandhullerne, er det ikke sjældent der, rovdyrene søger deres bytte.

Selv isbjørne, som jo lever meget af deres tid i saltvand har brug for en gang imellem at drikke ferskvand.

Fact: Et menneske dør, hvis det mister 15% af sin kropsvæske. En kamel/dromedar kan tåle at tabe op til 40% af sin kropsvæske, og stadig overleve!

Billede Drikkende dromedarer

Dyr, der lever i de tørre ørkener, bliver naturligvis specialister i at nedsætte deres vandforbrug, og så drikke store mængder vand, når de så kommer til vand.

Kendte eksempler er kamelen og dromedaren. De indeholder og har udviklet en masse vandsparemekanismer, der gør at de kan klare sig længe uden vand. Fx er deres urin meget tyktflydende og deres afføring så tør, at den kan bruges som brændsel.

Til gengæld kan de drikke og optage vand ekstremt hurtigt. Man har målt en tørstig kamel til at drikke 113 liter på 13 minutter, og de optager vand i kroppen hurtigere end noget andet kendt dyr.